Reuters
StoryEditor

Zúfalá žena vyhodila dieťa z desiateho poschodia horiaceho domu, jeden zo svedkov ho chytil

15.06.2017, 00:00
Ľudia sa snažili uniknúť z dosahu plameňov za pomoci skokov, lán aj podomácky zhotoveného padáku.

Zúfalá situácia nútila ľudí robiť zúfalé činy. Počas požiaru v bytovom dome Grenfell Tower v Londýne vyhodila matka malé dieťa z desiateho poschodia. Jeden z mužov ho chytil. Ľudia sa snažili uniknúť z dosahu plameňov za pomoci skokov, lán aj podomácky zhotoveného padáku.

Očitá svedkyňa Samira Lamraniová uviedla pre BBC, že videla ženu, ako gestikuluje smerom ku skupine ľudí, ktorí sledovali požiaru. "Snažili sme sa ľuďom vnútri naznačiť, že sme už volali hasičov, ale v ich tvárach sme videli len smrť," opisovala Lamraniová.

"Ďalší ľudia sa začínali objavovať v oknách, zúfalo na ne búšili a kričali," opísala ďalej. Podľa Lamraniovej sa snažila žena svedkom naznačiť, že z okna "desiateho, alebo jedenásteho poschodia" vyhodí svoje malé dieťa.

"Jeden z prítomných mužov začal okamžite utekať k budove a podarilo sa mu dieťa chytiť," oznámila BBC Lamraniová.

Ďalší zo svedkov, Joe Walsh, uviedol pre denník The Guardian, že videl v piatom alebo šiestom poschodí rodiča, ktorý urobil rovnakú vec. "Videl som rodiča, ktorý vyhodil svoje dve deti z okna," povedal Walsh. Nebol si istý, či deti pád prežili.

Obyvateľka štvrti Zara opísala novinárom, že videla ženu, ktorá vyhodila "asi päťročného" syna z "piateho alebo šiesteho poschodia. Myslím, že to prežil," povedala. "Len mal nejaké zlomeniny a odreniny."

"Utekala som domov pre mobil, a keď som sa vrátila, ulica bola úplne zatarasená a oheň sa dramaticky rozšíril. Bolo to ako z nejakého hollywoodskeho filmu," opisovala Zara.

"Ešte tam bola jedna žena, ktorá kričala ,moje dieťa, musím zachrániť dieťa, musím sa dostať von', ale my sme nemohli nič robiť."

Zúfalstvo bolo podľa Guardianu všadeprítomné. Niektorí ľudia sa snažili dostať dole za pomoci lán, iní sa nebezpečne vykláňali z okien, len aby sa nadýchli čerstvého vzduchu a unikli štipľavému dymu.

"Mokré uteráky sme prehodili aj cez deti a vyrazili sme dole"

"Boli tam ľudia, ktorí len prežívali a čakali, až si ich plamene vezmú," uviedla pre Guardian Denisa Bloofieldová, ktorú hasiči evakuovali z jedného z bytov. Podľa BBC dokonca jeden z obyvateľov domu vyskočil z okna za pomoci improvizovaného padáku, ktorý si zostrojil.

Niektorí obyvatelia horiaceho londýnskeho vežiaku sa rozhodli utiecť pred ohňom na vlastnú päsť a zostupovali hustým dymom okolo plameňov napriek hroziacemu nebezpečenstvu. Jeden zo zachránených tvrdí, že požiar zrejme spôsobila pokazená chladnička jeho suseda.

Keď vypukol požiar, Mahada Egala bývajúceho na štvrtom poschodí prebudilo zhruba hodinu po polnoci miestneho času (2:00 SELČ) búšenie na dvere, za ktorými sa na neho vyvalil hustý dym. "Dali sme si so ženou cez seba mokré uteráky, prehodili sme ich aj cez deti a vyrazili dolu. Nebolo vidieť na krok," opísal televízii BBC mladý muž, podľa ktorého obyvateľov pred požiarom nevaroval žiadny alarm.

Od svojho suseda sa vraj potom dozvedel, že horieť začalo od jeho chladničky, ktorá vraj "explodovala".
Ďalší ľudia podľa neho kvôli záchrane riskovali svoje životy, niektorí vraj vyskakovali z okien.

Iná obyvateľka domu povedala BBC, že sa rozhodla neposlúchnuť odporúčanie úradov, aby zostala za zatvorenými dverami, ktoré mali ohňu odolať. Namiesto toho sa s rodinou zachránila na vlastnú päsť. "Podľa mňa nepochopili, že sa ten oheň rozšíri po celej budove ... Ak by som poslúchla tú radu ... mohli sme byť mŕtvi," povedala žena, ktorá nechcela zverejniť svoje meno.

Požiar má už 12 obetí

Hasiči prehľadali už takmer celú horiacu výškovú budovu na západe Londýna, kde v plameňoch zomrelo najmenej 12 ľudí. Hasičom sa doteraz podarilo vyslobodiť 65 živých obyvateľov domu. Novinárom to povedal člen vedenia londýnskeho hasičského zboru Steve Apter, podľa ktorého oheň doteraz pretrváva na ťažko prístupných miestach.

"S požiarom stále bojujeme, ale môžem potvrdiť, že hasiči vďaka svojej profesionalite a odvahe už dokázali prehľadať takmer celú budovu," vyhlásil Apter s tým, že sa dostali aj do najvyššieho poschodia.

Z celkového počtu asi 200 zasahujúcich hasičov ich vnútri budovy kvôli riziku zvýšenému poškodením plynového potrubia pracuje len obmedzené množstvo. Apter predpokladá, že sa budú s požiarom a jeho následkami potýkať najmenej do rána.

Nezvestných je podľa úradov nešpecifikované množstvo ľudí a očakáva sa, že počet mŕtvych nájdených v budove sa ešte zvýši.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 03 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:16