trump so whatReuters
StoryEditor

Trump obvinil Katar z podpory terorizmu, vzápätí mu predáva zbrane za miliardy

16.06.2017, 11:11

Dohoda o predaji stíhačiek F-15 a štvrtková návšteva dvoch amerických vojnových lodí v Dauhe upozornila na dôležité vojenské väzby medzi Washingtonom a Katarom, ktorý sa ocitol v diplomatickej izolácii.

V Katare je rozmiestnených asi 10 000 vojakov a je tu dôležitá americká vojenská základňa pre Blízky východ. Spory medzi monarchiou a arabskými štátmi vedenými Saudskou Arábiou vojenské partnerstvo s Američanmi doteraz neovplyvnili, aj keď vyjadrenie Donalda Trumpa ukázalo trhliny, píše izraelský portál Haaretz.

Oznámenie o predaji stíhačiek prišlo niekoľko dní po tom, čo Trump vyzval Katar, aby prestal financovať skupiny, ktoré sa dopúšťajú terorizmu. Medzitým agentúra OSN pre leteckú dopravu dostala sťažnosť Kataru na zrušenie preletov pre Qatar Airways vzdušnými priestormi okolitých krajín. Tieto zákazy ohrozujú výnosy spoločnosti.

Katarský minister obrany Chálid bin Muhammad al-Attíja sa v stredu stretol so svojím americkým náprotivkom Jamesom Mattisa a podpísal dohodu o predaji bojových lietadiel F-15 v cene 12 miliárd dolárov.

Ešte v novembri americká armáda oznámila podobnú dohodu v cene 21,1 miliardy dolárov zahŕňajúcu predaj lietadiel verzie F-15QA. Nie je momentálne jasné, či ide o ten istý predaj. Katarskí predstavitelia zatiaľ neodpovedali na otázky, aj keď americké ministerstvo zahraničia oba predaje navzájom spája.

​Americký minister obrany James Mattis v minulosti ponúkol Kataru podporu. Dohliadal na veliteľstvo CENTCOMu, ktoré prevádzkuje predsunutú leteckú základňu v al-Udajde. Základňa hrá dôležitú úlohu v boji proti IS v Iraku a Sýrii, ale aj vo vojne v Afganistane.

Medzitým vo štvrtok prístav v Dauhe navštívili americké pobrežné hliadkové lode USS Chinook a Baranof.

Kríza medzi Katarom a jeho arabskými susedmi - všetci sú americkými spojencami - postavila USA do delikátnej pozície. Kým minister obrany Mattis vyhlásil, že Katar "ide správnym smerom", minister zahraničia Tillerson vyzval k jednote arabských štátov Perzského zálivu.

Trump opakovane obvinil Katar z financovania teroristických skupín, čo je jedným z hlavných obvinení, ktoré Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn adresovali tejto monarchii, keď 5. júna prerušili diplomatické styky.

Katar sa dlho snažil zaistiť si vzťahy s USA, či už prostredníctvom americkej vojenskej základne alebo otvorením kancelárie hnutiu Taliban.

Po počiatočných frontách v obchodoch si Katar zaistil zásobovanie potravinami z Turecka, zatiaľ čo šiitsky Irán mu tiež začal posielať potraviny. Vzťahy s Iránom, s ktorým sa krajina delí o významné morské náleziská ropy, predstavujú ďalší dôvod arabskej kritiky.

Katar tiež spustil dopravu z prístavu v Ománe, potom čo bolo odrezané spojenie s prístavmi v Spojených arabských emirátoch. Avšak prerušenie leteckého spojenia zostáva problematické.

Spoločnosť Qatar Airways typicky lietala cez Saudskú Arábiu. Ale keď je teraz vzdušný priestor tejto krajiny uzavretý, lietadlá musia cestovať dlhšiu trasou cez Irán a Turecko.

Katar podal sťažnosť v Medzinárodnej organizácii civilného letectva v Montreale, v ktorej označil odmietnutie leteckého spojenia za ilegálne.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:43