Reuters
StoryEditor

Islamisti na Filipínach vraždili kresťanov, ak nepoznali verše z Koránu. Časť mesta stále ovládajú

18.06.2017, 18:00
Autor:
fkafka
Ozbrojenci sa prihlásili k Islamskému štátu a snažia sa na filipínskom ostrove vytvoriť kalifát.

Radikáli napojení na Islamský štát, ktorí obsadili filipínske mesto Marawi, zabíjali tamojšie nemoslimské obyvateľstvo. Extrémisti podľa preživších chodili od domu k domu a ak niekto zle odpovedal na otázky o Koráne, zastrelili ho. Opisujú aj odvahu niektorých moslimov, ktorí svojich kresťanských susedov týždne ukrývali v pivniciach.

"Počuli sme ich kričať, Alláhu akbar a pýtať sa susedov na ich náboženstvo," tvrdí 25-ročný maliar izieb Ian Torres, ktorý sa do Marawi presťahoval kvôli práci. "Mohli sme ich len počuť. Ak niekto neodpovedal na otázky o veršoch z Koránu, ihneď nasledovala streľba," rozpráva denníkz The New York Times kresťan Torres, ktorý bol v tej chvíli ukrytý v jednej z pivníc.

Moslimská väčšina

Militanti zložení z miestnych povstaleckých skupín lojálnych Islamskému štátu začali s obsadzovaním Marawi 23. mája. Vtedy oznámili, že majú v úmysle založiť islamský kalifát v jedinom filipínskom meste s moslimskou väčšinou.

Už skôr sa objavovali správy, že ozbrojenci zabíjajú kresťanov, ale zatiaľ sa nevie, koľko ich skutočne zomrelo. Podľa filipínskej armády zomrelo 26 civilistov, ale pretože je približne pätina mesta stále v rukách ozbrojencov, môže byť toto číslo vyššie.

Čistenie mesta

V pondelok islamisti zverejnili propagandistické video, ktoré opísali ako popravu šiestich kresťanov v Marawi. Nebolo však možné overiť, či je nahrávka skutočne zhotovená tam. Zástupcovia armády o tom vyjadrili pochybnosti.

Traja kresťania vrátane Torresa, ktorým sa podarilo z Marawi utiecť, patrili k skupine robotníkov, ktorá prišla do mesta za prácou. Za úlohu mali zrekonštruovať dom významného moslimského obchodníka. Potom, čo radikáli Marawi obsadili, zostali v pasci na nepriateľskom území.

Podľa ďalšieho z trojice, 26-ročného Nicka Andiliga, všetko začalo, keď sa v uliciach neďaleko miesta, kde pracovali, objavili ozbrojenci. Kričali moslimská heslá a ukazovali čiernu vlajku Islamského štátu. "Tvrdili, že sú Islamský štát a že majú za úlohu očistiť mesto," opísal začiatok ťažkostí Andilig s tým, že to vnímal ako snahu očistiť mesto od nemoslimov.

V minulosti problémy neboli

Podľa neho bolo bojovníkom okolo dvadsať rokov, mali zakryté tváre a dlhé strelné zbrane. Niektorí prišli v policajných autách, ktoré predtým zjavne ukradli.

Andilig rozpráva, že ich ich zamestnávateľ skryl v pivnici budovy, ktorú mali rekonštruovať. Keď pri dome zazvonili ozbrojenci, počuli, ako sa s majiteľom domu dohadujú. "Povedal im, že v dome žiadni kresťania nie sú," uviedol Andilig. Ozbrojenci sa tak presunuli k ďalšiemu domu a ukrytí Filipínci za chvíľu počuli streľbu.

Keď sa Andilig s ostatnými dostali z úkrytu, videli na zemi niekoľko tiel so strelnými zraneniami. "Náš zamestnávateľ s inými pracovníkmi utiekol. Povedal, že sa pre nás vráti, ale už sa mu to nepodarilo. Bol to dobrý moslim," povedal Andilig, podľa ktorého majú kresťania a moslimovia dlhú históriu spoločného života v mieri. "Mám medzi moslimami veľa priateľov. Nikdy v minulosti s nimi problém nebol," povedal.

Ako v Sýrii

Aj v iných častiach mesta sa ukázalo, že solidarita medzi oboma náboženskými skupinami prečkala i násilné obsadenie Marawi. Päť moslimských policajtov skrylo na niekoľko týždňov päticu kresťanov v pivnici. "Mali sme šancu utiecť, pretože sme moslimovia. Ale ako policajti máme povinnosť chrániť ľudí. Takže sme sa rozhodli zostať, pretože oni (islamisti) budú vraždiť kresťanských civilistov, "povedal jeden z policajtov Lumla Lidasan.

arawi, ktoré leží na ostrove Mindanao, sa po obsadení islamistami snaží oslobodiť filipínska armáda. Podľa nej v bojoch doteraz zomrelo 290 ľudí, a to 206 islamistov, 58 vojakov a 26 civilistov. Technickú podporu filipínskym jednotkách poskytujú americké ozbrojené sily.

Väčšine obyvateľov tohto 200-tisícového mesta sa podľa ČTK podarilo utiecť, ale 300 až 1 700 civilistov uviazlo vo štvrtiach držaných islamistami. Tí používajú civilistov ako živý štít, čo komplikuje vojenské operácie. Niektorí z civilistov musia islamistom slúžiť - variť im a nosiť muníciu. Celé štvrte sa teraz podobajú na zničené mestá v Sýrii alebo Iraku, uviedla agentúra AFP.

01 - Modified: 2024-04-15 08:51:11 - Feat.: - Title: Filipíny neumožnia USA prístup na ďalšie základne 02 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami 03 - Modified: 2024-04-06 05:22:01 - Feat.: - Title: Filipíny s USA a ďalšími spojencami usporiadajú námorné cvičenie v Juhočínskom mori 04 - Modified: 2024-03-29 11:06:40 - Feat.: - Title: FOTO Bolestivá tradícia pokračuje. Na Filipínach sa ľudia nechali pribiť na kríž, aby pripomenuli Kristovo utrpenie 05 - Modified: 2024-03-29 21:23:16 - Feat.: - Title: Vyše desať ukrižovaných, ďalší zbičovaní. Filipínci si pripomenuli smrť Ježiša
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:07