youtube
StoryEditor

Všetky lietajúce objekty nad Sýriou sú ciele, varuje Moskva Američanov

19.06.2017, 15:20
Autor:
ČTKČTK
Ruské ministerstvo obrany prerušilo komunikáciu so Spojenými štátmi, ktorá má zamedziť vzdušným incidentom nad Sýriou. Dôvodom je nedeľné zostrelenie vojenského lietadla sýrskej armády americkým strojom.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že všetky lietajúce objekty, ktoré sa pohybujú nad Sýriou v oblastiach, kde operuje ruské letectvo, bude považovať za možné ciele.

Varovanie je namierené proti americkému letectvu, ktorého stroj F/A-18E Super Hornet v nedeľu zostrelil neďaleko sýrskeho mesta Rakka lietadlo Su-22 sýrskej armády. Pentagon uviedol, že Suchoj bombardoval povstalcov podporovaných Spojenými štátmi. Damask tvrdí, že stroj útočil na pozície Islamského štátu.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes vyzval Spojené štáty, aby sa v Sýrii zdržali jednostranných akcií. Jeho námestník Sergej Rjabkov onačil zostrelenie lietadla za agresiu, ktorou Washington napomáha teroristom. Americká armáda zostrelenie označila za akt sebaobrany, pretože sýrske lietadlo útočilo na pozície SDF pri Tabke.

​Ruské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že od 19. júna prerušuje komunikáciu s koaličnými silami. Američania podľa neho pred útokom na sýrske lietadlo nevyužili komunikačné kanály s Ruskom.

Rusko chce svoju protileteckú obranu v Sýrii využívať na sledovanie všetkých lietadiel medzinárodnej koalície, ktoré sa budú pohybovať západne od rieky Eufrat. Bude sa to týkať aj bezpilotných strojov.

Američanmi podporovaná koalícia Sýrske demokratické sily (SDF) v pondelok oznámila, že na jej pozície v provincii Rakka útočí sýrska armáda. Hovorca SDF Talal Silly dnes oznámil, že sýrske sily proti SDF "spustili rozsiahle útoky, pri ktorých využívajú lietadlá, delostrelectvo aj tanky". SDF podľa neho bude nútená reagovať, ak sa tieto útoky neskončia.

SDF začala ofenzívu proti mestu Rakka 6. červa, zo vzduchu arabských a kurdských bojovníkov podporuje medzinárodná koalícia. V blízkosti Rakky bojuje ale aj sýrska armáda a od začiatku ofenzívy nebolo jasné, či svoje operácie koordinuje s SDF.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 04 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 05 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:14