david davisReuters
StoryEditor

Briti chcú opustiť jednotný trh Európskej únie, potvrdil britský vyjednávač pre brexit

19.06.2017, 19:29
Autor:
ČTKČTK

Británia chce odísť z jednotného únijného trhu a má záujem s EÚ rokovať o dohode o voľnom obchode a colnej únii. Novinárom to povedal britský vyjednávač pre brexit David Davis po prvom kole rokovaní so svojím partnerom z únie Michelom Barnierom. Zdôvodnil to faktom, že s účasťou v jednotnom trhu sú spojené povinnosti vrátane voľného pohybu osôb, ktoré Británii nevyhovujú.

Prvá fáza rokovaní o britskom odchode z Európskej únie bude rozdelená na tri okruhy, oznámil dnes po prvej schôdzke so svojím britským partnerom vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Prvým bude zásadná otázka zachovania práv občanov po brexite, druhý sa bude týkať finančného vyrovnania a tretí ostatných otázok. Naplno tak teraz začínajú vyjednávania, ktoré sa zatiaľ v histórii európskej integrácie nikdy neodohrali.

Najbližší spolupracovníci hlavných vyjednávačov sa majú priamo venovať otázke budúceho usporiadania na hranici medzi britským Severným Írskom a únijnou Írskou republikou. Problematika, ktorej riešenie bude mať dôsledky pre írsky mierový proces, je zásadná. Strany sa tu totiž chcú vyhnúť vzniku "tvrdej" vonkajšej hranice EÚ.

Obaja vyjednávači boli po dnešnej úvodnej schôdzke optimistickí a zdôraznili, že dohoda, ktorá je ich cieľom, má byť spravodlivá a výhodná pre obe strany. Podľa Barniera je taký výsledok možný a výrazne lepší ako prípadný rozchod bez dohody.

"V zásade vykonávame v referende odhlasované britské rozhodnutie opustiť EÚ. Je potrebné rozmotať 43 rokov starostlivo budovaných vzťahov, je potrebné odložiť emócie a držať sa faktov, čísel a práva," vyhlásil Barnier s tým, že v žiadnom prípade nejde o trestanie či pomstu Británii za jej rozhodnutie.

Dohodnutý bol dnes predbežný časový rozvrh rokovaní, predpokladajúci štvortýždňový rokovací cyklus. Vyjednávači by sa tak s augustovou prestávkou mali opäť zísť v týždni od 17. júla, 18. septembra a 9. októbra.

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 04 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:41