StoryEditor

Američan po chybe úradov pochoval syna. Ahoj oci, volal mu po pár dňoch

26.06.2017, 19:00
Autor:
ertert
Pohreb stál 20-tisíc dolárov a dorazilo na neho asi päťdesiat ľudí.

Kvôli chybe súdneho lekára si rodina z Kalifornie prežila niekoľko dní pekla. Najprv oplakali smrť svojho psychicky chorého syna. Absolvovali smútočný obrad aj nekonečné hodiny trúchlenia. O niekoľko dní neskôr sa im však syn ozval. Bol nažive. Úrady zle identifikovali telo a teraz čelia žalobe rozhorčenej rodiny.

Trpel psychickými problémami

Jedenásť dní po tom, čo uložili na posledný odpočinok svojho syna, v byte Franka J. Kerrigana zazvonil telefón. 82-ročný prešedivený muž zdvihol slúchadlo. Na druhej strane počul hlas svojho kamaráta. "Tvoj syn je nažive," povedal mu sucho. Bolo počuť, ako odovzdáva telefón niekomu ďalšiemu. "Ahoj oci," pozdravil akoby nič Kerriganov syn.

Príbeh so smutným priebehom ale v rámci možností šťastným koncom odštartoval chybou súdneho lekára, ktorý 6. mája identifikoval telo muža nájdeného pri obchode Verizon vo Fountain Valley ako 57-ročného Franka M. Kerrigana. Ten predtým trpel psychickými problémami, žil na ulici a s rodinou sa dlho nestýkal.

Súdny lekár o úmrtí informoval Kerrigana staršieho. Povedal mu, že identifikácia už prebehla pomocou odtlačkov prstov. "Keď mi povedali, že je môj syn mŕtvy a že ho identifikovali podľa odtlačkov prstov, veril som im. Ak by nemali odtlačky, hneď by som ho išiel identifikovať osobne," povedal reportérom agentúry AP.

Frankova 56-ročná sestra Carole sa vydala na miesto úmrtia svojho brata. Nechala tu jeho fotku, zapálila sviečku a položila kvety. "Bolo to pre mňa ťažké. Na mieste ešte bola vidieť krv a zostali tam aj špinavé deky," opísala.

Pohreb stál 20-tisíc dolárov

Dvanásteho mája rodina usporiadala pohreb. Obrad stál 20-tisíc dolárov a dorazilo na neho asi päťdesiat ľudí. Pri poslednej rozlúčke Kerrigan svojho syna dokonca nepoznal ani vo chvíli, keď pristúpil k otvorenej rakve. "Netušil som, ako môj syn v poslednej dobe vyzeral," vysvetlil.

O jedenásť dní neskôr sa ukázalo, že jeho syn je nažive. Stále nie je jasné, ako presne k zámene identity došlo. Právnik rodiny Doug Easton uviedol, že súdny lekár zrejme nebol schopný porovnať odtlačky s celoštátnou databázou, a tak použil starú fotografiu z vodičského preukazu mŕtveho. Keď jeho pochybenie vyplávalo na povrch, vykonal regulárne porovnanie odtlačkov a zistil, že sa zhodujú s niekým iným.

Rodina teraz plánuje žalobu na políciu, pretože nevykonala riadnu identifikáciu. Zrejme aj kvôli tomu, že mŕtvy žil dlhodobo na ulici. Miestny policajný odbor vyjadril ľútosť nad celou situáciou a nariadil interné vyšetrovanie. Z prípadných pochybení súdneho lekára vraj vyvodí dôsledky.

Pre rodinu Kerriganových má príbeh horkosladký koniec. Ich syn totiž kvôli svojim psychickým problémom nechápe, ako ťažké boli posledné dni pre jeho príbuzných. Rozhodol sa, že bude aj naďalej žiť na ulici. "Prežili sme si ten najhorší strach. Našli ho mŕtveho niekde na chodníku. Pochovali sme ho. Ten pocit z toho všetkého nikdy nezmizne," tvrdí jeho sestra.

TASR/AP

01 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:42