salman trumpTASR/AP
StoryEditor

ANALÝZA: Neuveriteľné pytačky. Izrael sa zbližuje so Saudskou Arábiou

26.06.2017, 14:42

Na Blízkom východe sa dejú prevratné veci: Izraelčania a Saudská Arábia sa tajne zbližujú. Kvôli Iránu. A USA chcú dostať do jednej postele aj Izrael a Palestínčanov, píše vo svojej analýze posledného vývoja v nepokojnom regióne vedúci zahraničnej rubriky MF DNES Milan Vodička.

Všetko do seba zapadá úplne dokonale. Vonku je správa, že Saudská Arábia a Izrael potajomky dojednávajú nadviazanie hospodárskych vzťahov, čo je vzhľadom k niekdajšiemu nepriateľstvu skoro, ako by si dva normálne štáty padli okolo krku.

"Máme nádejné vyhliadky, že čoskoro budeme mať dobré vzťahy s koalíciou okolo Saudskej Arábie," povedal izraelský minister komunikácií Ajúb Kara.

Saudským čitateľom musia naraz praskať šošovky okuliarov, pretože ich noviny kontrolované takmer sovietskym štýlom naraz píšu, že Izrael nemá byť prehnane démonizovaný, vychvaľujú naopak mierové dohody, ktoré uzavrel s Egyptom a Jordánskom, a zdôrazňujú, že skutočným nebezpečenstvom ropného kráľovstva nie je Izrael, ale Irán.

Áno, to je Blízky východ, kde mnohonásobne platí, že nepriateľ môjho nepriateľa môže byť mojím priateľom.

Saudi testujú Arabov, či by vedeli stráviť niečo neuveriteľné - ​​tichú dohodu so "sionistami". A do toho práve brúsi Izraelom a Palestínou Trumpov zať a blízkovýchodný poradca Jared Kushner.

Palestínčania sa budú musieť pridať

Úplne to súvisí. Pred mesiacom tam bol s divokým itinerárom - najskôr Saudská Arábia, potom hneď Izrael - prezident Donald Trump. Jeho nadšenie pre Saudov, ktorí podporujú konzervatívny islam od Balkánu po Čínu a radikálov aj v iných krajinách, než je len Sýria a Irak, vyzeralo ako prejav šialenstva.

Ale v tom šialenstve bola možno metóda. Pokus o vyriešenie Blízkeho východu naruby. Skôr všetci verili, že treba vyžehliť vzťahy medzi Izraelom a Palestínčanmi, a to potom automaticky spustí pieseň lásky aj medzi Izraelom a Arabmi.

Trump naopak chce, aby to najprv zružovelo medzi Izraelom a Arabmi, a v ovzduší všeobecného cvrlikania sa budú musieť pridať aj Palestínčania. Za normálnych okolností by Arabov neprinútilo k tomu, aby si vliezli s Izraelom pod jednu deku, ani darčekové balenie vody z posvätnej studne Zamzam v Mekke. Ale je tu niečo účinnejšie. Irán.

Arabi z neho majú strach. Prehrávajú s ním na Blízkom východe, kam sa pozrú. Američania to vedia a Irán im nechtiac pekne poslúžil. Tento pokus im stojí za to. Mier na Blízkom východe je nedosiahnuteľný svätý grál amerických prezidentov. Kto ho získa, povie si o ďalšiu kamennú tvár vytesanú do skaly v Mount Rushmore, kde sú podobizne najväčších hláv USA.

Trumpovi už iná cesta k veľkosti nezostáva. Chcel sa síce stať tým, kto sa úplne normálne dohodne s Rusmi, ale demokrati mu zabarikádovali cestu: každý pokus o normálne vzťahy by opisovali ako zradu, a tak Trump na Rusov musí nakoniec vrčať.

Výsledok je vo hviezdach

Tým lepšie aspoň pre Blízky východ. Amerika je na to dobre vybavená. Jared Kushner sa od detstva dobre pozná s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, Kushnerov otec je jeho priateľ.

A zrazu by sa mohlo hodiť, že americký minister zahraničia Rex Tillerson je bývalý naftár, ktorý s princami, emirmi a šejkmi zo Zálivu vypil nejednu šálku presladeného čaju s kardamonom.

Zdá sa, že figúry sa už rozostavili do základných postavení. Mladý saudský korunný princ Mohammed, náhle menovaný predvčerom, je za dobré vzťahy s Izraelom a veľmi si rozumie s Jaredom Kushnerom, ktorý je mu rovný vekom aj miliónmi. A tiež máme zrazu vysvetlenie, prečo Saudi uvrhli do kliatby Katar: za jeho vzťahy s Hamasom, čo dráždilo Izraelčanov.

Ako to všetko dopadne, je vo hviezdach. Ak Izraelčania neujdú svoj diel cesty, znesie sa na Saudov matka všetkých arabských búrok, pretože budú obvinení zo zrady Palestínčanov. To by mimochodom posilnilo radikálov. Izrael sa tiež nachádza v podivnej situácii, keď sa zapletá s konzervatívnym režimom, ktorým financované mešity na neho pľuli síru na všetkých poludníkoch.

Ale ako sa nechal počuť izraelský minister financií Moše Kahlon: "Izrael cíti silnejúci tlak, aby vyšiel v ústrety dohode."

01 - Modified: 2024-04-23 14:29:52 - Feat.: - Title: Nesmieme zabudnúť na závažnosť ľudského utrpenia. Šéf európskej diplomacie naliehal na ukončenie bojov v Gaze 02 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 03 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 04 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 05 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:44