Deti, ktoré sú obeťou násilia navštevujú dočasné školy v utečeneckom tábore Kabelewa v Nigeri, jednej z najchudobnejšej krajín sveta.UNICEF
StoryEditor

OSN vyšle do Sahelu vojakov. Majú bojovať proti islamistickým teroristom

28.06.2017, 07:00

Po týždňoch náročných rozhovorov dala Bezpečnostná rada OSN zelenú vyslaniu afrického vojenského kontingentu o sile 5-tisíc vojakov do boja proti povstalcom a islamistickým teroristom v oblasti Sahelu - južnej hranice Sahary - informoval tlačový servis OSN.

Rezolúcia Bezpečnostnej rady tak ukončila dlhodobý, prakticky čisto americko-francúzsky dohľad nad týmto rozsiahlym regiónom južného suseda Európy. Na zriadení kontingentu sa ešte v marci dohodli Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánia a Niger.

Prijatiu rezolúcie predchádzali náročné vyjednávania. Podľa portálu Humanosphere Francúzsko tlačilo, aby vyslaní vojaci, ktorí by mali bojovať proti terorizmu, či pašovaniu ľudí a drog, mali čo najsilnejšie právomoci a dostatočné medzinárodné finančné krytie.

Spojené štáty americké na druhú stranu odmietali dať vojskám možnosť “použiť všetky potrebné prostriedky,” čo je najsilnejšia možná formulácia v rezolúciách OSN. Vo finálnej verzii dokumentu, ktorý Bezpečnostná rada jednohlasne prijala, bola táto formulácia zjemnená.

Otázne financovanie

Pokračovanie americko-francúzskej diplomatickej bitky by sa však podľa denníku New York Times mohlo týkať financovania misie. Podľa informácií denníku nateraz na tento účel nepoputujú zdroje z rozpočtu OSN určeného na udržiavanie mieru. Francúzska diplomacia to však naďalej presadzuje a predstaviteľom piatich krajín medzinárodné financovanie predbežne prisľúbila.

Do rozpočtu OSN na udržiavanie mieru prispievajú najviac Američania, čomu sa administratíva nového prezidenta Donalda Trumpa bráni a príspevok Spojených štátov okresala. Výsledkom je menej disponibilných zdrojov práve na takéto účely. Porozumenie Donalda Trumpa významu Afriky pre svetový mier je podľa analytikov veľmi vlažné, na čo nedávno poukázal portál The New Yorker v článku s názvom Donald Trump, Lost in Africa (Donald Trump, stratený v Afrike).

Podľa slov šéfa Africkej rozvojovej banky Akinwumi Adesinu pre magazín Newsweek môžu dokonca postoje amerického prezidenta nezamýšľane viesť k tomu, že sa kontinent zmení na “náborové pole pre teroristov”.

Mierotvorcovia z OSN momentálne operujú v Mali, v ktorého časti sa vzbúrili tamojšie etniká a skupiny napojené na Al Kájdu. V krajine aktuálne pôsobí 12,5-tisíca modrých prilieb. Viaceré krajiny západnej a strednej Afriky sú bývalé francúzske kolónie, s ktorými má metropola dodnes pevné ekonomické a bezpečnostné vzťahy.

The Conversation/Zenobia Ahmed, CC BY-SA

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

 

01 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 02 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:56