sýria chemický útokReuters
StoryEditor

V Sýrii vraždil sarín, potvrdilo medzinárodné vyšetrovanie. Kto ho použil, diplomati nevedia

30.06.2017, 09:46
Autor:
ČTKČTK

Aprílový útok v sýrskom Chán Šajchúne bol spáchaný smrtiacim nervovým plynom sarín alebo jemu podobnou látkou. Podľa očakávania to uvádza neuverejnená záverečná vyšetrovacia správa Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). O jej zistení informovali agentúru AP dvaja diplomati. Kto stojí za vraždou najmenej 80 ľudí ale OPCW neurčila.

Jeden z diplomatických zdrojov AP si prial zostať v anonymite. Druhým je stála zástupkyňa USA v OSN Nikki Haleyová. Tá vyjadrila dôveru v správu, ktorá "potvrdila, čo už vieme: chemické zbrane boli použité proti sýrskemu ľudu". Teraz podľa nej musí ešte nezávislé vyšetrovanie overiť, kto je za "brutálny útok" zodpovedný, aby sa mohlo dosiahnuť spravodlivosti pre obete.

OPCW nemala poverenie nájsť vinníkov. Závery organizácie ale poslúžia spoločnej vyšetrovacej misii OSN a OPCW, ktorá má za cieľ určiť páchateľa.

Generálny riaditeľ OPCW Ahmet Üzümcü hovoril o pravdepodobnom použití sarínu už dva týždne po útoku. Vychádzal pritom z testov vzoriek odobratých od mŕtvych i ranených, z ktorých časť bola prevezená do Turecka. O použití sarínu bol presvedčený aj vtedajší francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault.

V sýrskom meste Chán Šajchún pri útoku zo 4. apríla zomrelo vyše osem desiatok ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia. Podľa Západu udreli lietadlá sýrskeho režimu. Vláda v Damasku tvrdí, že za únik chemických látok môžu povstalci, ktorých sklad s týmito látkami bol údajne zasiahnutý. Rusko stojí na strane Sýrie. USA v odvete 7. apríla zaútočili strelami s plochou dráhou letu na sýrsku základňu Šajrát, odkiaľ bol podľa informácií USA nálet na Chán Šajchún vedený.

Chán Šajchún leží v severosýrskej provincii Idlib, ktorá bola jednou z posledných bášt opozície. Chán Šajchún kontrolovali islamisti z Fronty dobytia Sýrie, predtým známej ako An-Nusrat, ktorá sa preslávila ako radikálna skupina napojená na teroristickú sieť al-Kájda.

Pentagon aj Biely dom nedávno oznámili, že sa v Šajráte chystá nový útok. Hovorca Pentagonu povedal, že do príprav je zapojené konkrétne lietadlo a hangár, o ktorých sa vie, že sú využívané v súvislosti s chemickými zbraňami.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:32