si ťin pchingReuters
StoryEditor

Čínsky prezident varoval pred využívaním Hongkongu na sabotáže proti Pekingu

01.07.2017, 09:12
Autor:
TASRTASR

Snahy o ohrozovanie suverenity Číny a o využívanie Hongkongu na sabotáže proti Pekingu sú "absolútne neprípustné", varoval dnes čínsky prezident Si Ťin-pching počas slávnostnej ceremónie, v rámci ktorej uviedol do funkcie novú správkyňu Hongkongu Carrie Lamovú. Hongkong, bývalá britská kolónia, si dnes pripomína 20. výročie svojho vrátenia Číne.

"Akékoľvek snahy ohroziť suverenitu a bezpečnosť Číny, spochybniť moc ústrednej vlády alebo využiť Hongkong na vykonávanie infiltračných a sabotážnych aktivít proti pevnine sú aktom, ktorý prekračuje červenú čiaru a je absolútne neprípustný," vyhlásil Si Ťin-pching, ktorého citovala agentúra DPA.

Čínsky prezident zdôraznil dôležitosť harmónie v Hongkongu a vyzval na zavedenie systému národnej bezpečnosti i zavedenie vlasteneckého národného vzdelávacieho programu pre mládež. Hongkong podľa neho "potrebuje zlepšiť vzdelávanie a zvýšiť povedomie verejnosti o dejinách a kultúre čínskeho národa".

Nová šéfka osobitnej administratívnej oblasti Číny Lamová nezložila slávnostnú prísahu v miestnej kantončine, ale mandarínskej čínštine. Spolu s ňou bol do úradu uvedený aj jej vládny kabinet. Lamová a členovia novej vlády spoločne prisahali, že budú vo svojom úrade slúžiť záujmom Číny a Hongkongu a budú dodržiavať miestnu ústavu.

Inaugurácia prebehla v hongkonskom kongresovom centre. Zhruba kilometer od miesta inaugurácie došlo k potýčkam medzi pomerene malou skupinou aktivistov spájaných s miestnou prodemokratickou opozíciou na jednej a ich odporcami i príslušníkmi polície na druhej strane.

Pekingom podporovanú političku Lamovú zvolila v marci do funkcie zhruba 1200-členná volebná komisia zložená prevažne z prívržencov čínskej komunistickej vlády.

Jej voľba si však vyslúžila aj vlnu kritiky, nakoľko odporcovia systém hlasovania volenia označili za nedemokratický. Ide totiž o názor elitnej skupiny voliteľov a nie vyše 7,3 milióna obyvateľov Hongkongu. Voľbu poznačili tiež obvinenia, že Peking vyvíjal pri hlasovaní tlak aj na samotných členov volebnej komisie.

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v piatok na trojdňovú návštevu Hongkongu, ktorá sa koná pri príležitosti 20. výročia odovzdania Hongkongu pod čínsku správu. Británia odovzdala Pekingu toto ázijské finančné teritórium úderom polnoci dňa 30. júna 1997. Si Ťin-pchingovu návštevu sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:33