StoryEditor

Trump sa pýtal Putina, či zasahoval do volieb v USA. Ruský prezident to odmietol

07.07.2017, 14:50
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin sa dnes po prvý raz osobne stretli.

Prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimír Putin sa dohodli na prímerí na juhozápade Sýrie, ktoré by mohlo platiť od nedele.

Na tlačovej konferencii po dnešnom rokovaní oboch prezidentov to povedali ministri zahraničných vecí Ruska a Spojených štátov Sergej Lavrov a Rex Tillerson.

Lavrov uviedol, že na dodržiavanie pokoja zbraní bude dohliadať ruská vojenská polícia. Prímerie podporilo Jordánsko.

Na stretnutie využili Putin a Trump summit G20 v Hamburgu, ktorého sa obaja zúčastňujú.


Spojené štáty v bojoch proti radikálnemu hnutiu Islamský štát podporujú rebelov, ktorí povstali proti režimu sýrskeho autoritárskeho prezidenta Asada. Naopak Rusko je Asadovým kľúčovým spojencom.

V niektorých sýrskych regiónoch platí pokoj zbraní, ktorý dohodli Rusko, Turecko a Irán, nie však USA.

Toto prímerie je ale porušované.

Trump chcel dnes počas svojho prvého osobného stretnutia so svojím ruským náprotivkom Putinom odpoveď na úlohu Moskvy v minuloročných prezidentských voľbách v Spojených štátoch.

Podľa agentúry Reuters to vyhlásil americký minister zahraničia Rex Tillerson s tým, že Putin akékoľvek obvinenia zo zasahovania Ruska odmietol.

"Pokiaľ ide o zasahovanie Ruska, prezident (Trump) naliehal na prezidenta Putina viac ako raz. Prezident Putin také zasahovanie odmietol, ako to urobil v minulosti," povedal Tillerson k diskusii o ruskej úlohe v amerických voľbách.

AP uviedla, že Trump rokovania práve otázkou o možnom zasahovaní do volieb začal.

Lavrov k postoju Moskvy povedal, že Trump prijal Putinovo uistenie, že Rusko do amerických volieb nezasahovalo.

Schôdzka Putina a Trumpa za účasti šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova a amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona sa začala za zatvorenými dverami o 16.09 hod. v Kongresovom centre v salóniku číslo 14 a trvala vyše dve hodiny.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:42