Chicago Tribune
StoryEditor

Spolupracoval s ruskými hackermi na získaní Clintonovej e-mailov, po priznaní spáchal samovraždu

14.07.2017, 11:16
Autor:
dlmdlm

Finančný prispievateľ Republikánskej strany, ktorý sa údajne snažil spolupracovať s ruskými hackermi na získaní zmazaných e-mailov zo súkromného servera Hillary Clintonovej, spáchal samovraždu, informoval americký denník Chicago Tribune.

Peter Smith spáchal samovraždu pár dní potom, čo poskytol interview denníku The Wall Street Journal, v ktorom uviedol, že spolupracoval s ruskými hackermi na získaní časti z 33 000 zmazaných e-mailov Hillary Clintonovej a odovzdal ich Michaelovi Flynnovi, bývalému poradcovi Donalda Trumpa.

Záznamy o jeho úmrtí, ktoré získal Chicago Tribune, uvádzajú, že samovraždu spáchal v hoteli "udusením spôsobeným nedostatkom kyslíka v uzavretom priestore s héliom". Smitha našli s plastovým vrecom na hlave.

Desať dní pred samovraždou poskytol Smith rozhovor denníku The Wall Street Journal, v ktorom uviedol, že založil skupinu za účelom získať zmazané e-maily zo súkromných serverov Clintonovej, ktoré používala v úrade ministerky zahraničných vecí. Podľa Smithových slov sa dvom skupinám ruských hackerov podarilo získať viac ako 30 000 e-mailov.

Smith ďalej v rozhovore naznačil, že pracuje s Flynnom, vtedajším poradcom Donalda Trumpa, ktorý po jeho zvolení krátky čas pôsobil aj ako poradca vo veciach národnej bezpečnosti. Bližšie informácie o tom, či sa Flynn podieľal na týchto aktivitách spolu so Smithom nie sú známe.

Clintonovej e-maily boli jednou z hlavných tém predvolebnej prezidentskej kampane. Kauza sa týkala rozosielania služobnej elektronickej pošty, ku ktorej Clintonová ako ministerka zahraničia využívala súkromný poštový účet, nie služobný e-mail. FBI prípad vlani v lete vyšetrovala, ale kauzu uzavrela konštatovaním, že Clintonová si síce počínala krajne nezodpovedne, zákon ale neporušila.

Necelé dva týždne pred novembrovými voľbami ale bývalý šéf FBI James Comey kauzu znovu otvoril s tým, že sa našiel nový súbor elektronickej pošty, ktorý je potrebné preskúmať. Podľa demokratov tak tesne pred voľbami mohol ohroziť dôveryhodnosť ich kandidátky. Dva dni pred voľbami potom Comey oznámil, že nové vyšetrovanie neprinieslo žiadne priťažujúce poznatky.

01 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 04 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 04:14