Robert Fico na DevíneTASR
StoryEditor

Česi analyzujú Ficove slová: Ako bývalého komunistu ho nezaujíma kresťanský odkaz Cyrila a Metoda

15.07.2017, 00:00
Autor:
chocho
Český portál zaujali vyjadrenia slovenského premiéra, ktoré zazneli na oslavách štátneho sviatku svätého Cyrila a Metoda.

„Slováci aj po štvrťstoročí od vzniku samostatného štátu riešia, kedy vlastne začali existovať ako národ,“ píše pre český portál iDnes.cz Luboš Palata. Reaguje tak na slová slovenského premiéra Roberta Fica, ktoré zazneli 5. júla 2017 na oslavách štátneho sviatku svätého Cyrila a Metoda na hrade Devín.

"Štátny sviatok Cyrila a Metoda je najvýznamnejší štátny sviatok, aký Slovenská republika má. Musíme si ho vážiť a uctievať," vyhlásil slovenský premiér na oslavách.

​Fica však podľa Palatu „ako bývalého komunistu nezaujíma ani tak kresťanský odkaz vierozvestcov, ale skôr štátoprávny odkaz Veľkej Moravy.“

Český redaktor ďalej tvrdí, že Česi Veľkú Moravu vnímajú iba ako predstupeň dlhšie trvajúceho a pre vznik českého národa významnejšieho Českého kráľovstva.

„Avšak pre Slovákov bola Veľká Morava až do vzniku Československa a neskôr Slovenskej republiky jediný štátny útvar, kde tvorilo slovanské etnikum žijúce na území Slovenska vládnucu vrstvu. V ďalšej viac než tisícke rokov potom totiž len s nepatrnými výnimkami vládli Slovensku uhorskí panovníci a šľachta, väčšinou odvodzujúci svoj pôvod od Maďarov,“ dodáva Palata

Preto je podľa neho Veľká Morava, ktorej symbolmi Cyril a Metod sú, pre Slovákov a najmä pre politikov dôležitým útvarom, ktorý svojou existenciou predbehol príchod Maďarov. „Práve od nej Slováci odvodzujú aj svoje právo na samostatný štát. Je to tak zásadné, že sa odkaz na Cyrila a Metoda ocitol v preambule slovenskej ústavy, ktorá vznikla počas delenia federácie. Tento pohľad zdieľa premiér Fico dodnes.“

Palata to dokladá Ficovým výrokom, ktorý zaznel na Devíne: "Vtedy, pred dvadsiatimi piatimi rokmi, nikto zo zákonodarcov a tvorcov slovenskej ústavy nepochyboval, všetci sme vedeli, v čom bol význam príchodu svätého Cyrila a Metoda. A bez akéhokoľvek zaváhania sme to vtedy zakotvili v preambule ústavy Slovenskej republiky."

Pozrite si aj časť prejavu premiéra Fica na Devíne, v ktorej kritizoval prezidenta Andreja Kisku za neúčasť na oslavách:

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 04 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 05 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:26