YouTube.com
StoryEditor

Nesplnený nacistický sen. Na nemeckom ostrove sa predávajú byty v Hitlerovom komplexe

15.07.2017, 17:57
Autor:
fasfas

Tri roky pred tým, než nacistické Nemecko v septembri 1939 vtrhlo do Poľska, jednou z hlavných priorít Adolfa Hitlera bolo vybudovať pre nemeckých robotníkov najväčší turistický komplex na svete. Skoro päťkilometrový pás budov zvaný Prora na ostrove Rujana pri pobreží Baltského mora nebol nikdy kompletne dostavaný, dnes sa v ňom však predávajú luxusné apartmány až za 725 tisíc dolárov (viac ako 632 tisíc eur).

V nacistických plánoch bolo ubytovať v Prore až 20 tisíc ľudí naraz. Dovolenka v komplexe mala byť odmenou za tvrdú prácu robotníkov, ktorí v ťažkom priemysle takmer nedostávali oddych. Podľa historika Rogera Moorhousa mal byť prázdninový rezort pomyselným cukrom, ktorý by dopĺňal bič stelesňovaný gestapom. Hitler si tým podľa neho chcel získať na svoju stranu nemecký ľud.

Ešte v roku 1936 prevládal v Nemecku pocit spolupatričnosti, ktorý v ľuďoch vyvolali príkoria, ktoré sú zdanené po prehre v prvej svetovej vojne. "Nacistická vízia nebola len policajný štát, videli nádej pre lepší život Nemcov. Preto vôbec k budovaniu Prory pristúpili," povedal Moorhouse webu Business Insider.

Nasledujúce tri roky na komplexe pracovalo viac ako 9 tisíc robotníkov. Z tehál a betónu dokázali vybudovať kostru sústavy budov dlhú asi 4,3 kilometra. Plány na Proru neboli práve praktické, ale to nahrádzalo ich megalomanstvo. "Je to príliš veľké. Ale mala to byť jedna z najimpozantnejších štruktúr tohto typu na svete," vysvetlil Moorhouse.

Lenže prišla druhá svetová vojna a budovanie Prory bolo zastavené, prostriedky bolo potrebné vynaložiť na vojnovú mašinériu. Robotníci sa museli presunúť späť do tovární, pre armádu boli dôležitejšie dobyvačné operácie.

Z Prory zostala vo väčšine iba kostra, nesplnený nacistický sen. Až v roku 2013 kúpila developerská firma Metropola Marketing práva na rekonštrukciu komplexu dlho ležiaceho ladom. Začala na mieste budovať luxusné letné apartmány aj byty na celý rok. Nemecká spoločnosť využíva pre svoje účely osem blokov z celej štruktúry.

Hoci práce majú byť kompletne dokončené až v roku 2022. Metropola už začala apartmány záujemcom predávať s predstihom. Ceny sa pohybujú od 400 tisíc do 725 tisíc dolárov, podľa toho, aký veľký priestor noví obyvatelia potrebujú.

Nehľadiac na konečnú cenu, všetky budovy a ich súčasti budú v modernom dizajne, so sklenenými výťahy, vyhrievanými podlahami. Obsahovať majú aj práčovne určené pre permanentných obyvateľov. V komplexe budú k dispozícii aj súkromné ​​kúpele, bazény a veľké záhrady.

Historik Moorhouse napriek tomu pochybuje, že sa budú do kúpy bytov ľudia hrnúť, kvôli vzdialenosti komplexu od veľkých nemeckých miest a predovšetkým kvôli históriu celého projektu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:24