StoryEditor

Macko Pu cez čínskych internetových cenzorov neprejde. Nápadne pripomína prezidenta

17.07.2017, 11:35
Autor:
TASRTASR
Služba Sina Weibo poskytuje podobné služby ako Twitter a má viac ako 500 miliónov používateľov. Funguje od roku 2009.

Čínska mikroblogovacia sieť Sina Weibo zakázala svojim používateľom zmieňovať vo svojich príspevkoch čínsky preklad mena hlavného hrdinu detskej knihy o príhodách Macka Pu. Napísal o tom cez víkend denník Financial Times (FT).

Denník spresnil, že počas víkendu boli administrátormi sociálnej siete cenzurované všetky mikroblogy, v ktorých sa spomínalo meno hlavného hrdinu rovnomennej knihy anglického spisovateľa Alana Alexandra Milnea.

Pri každom pokuse "postnúť" mikroblog so zmienkou o Mackovi Pu sa na obrazovke objavuje oznámenie s upozornením, že blog má nelegálny obsah. Niektorým používateľom sa však tento zákaz napriek tomu podarilo obísť, napísal denník.

Podľa FT z ponuky čínskeho servera WeChat zmizlo aj niekoľko animácií v grafickom formáte GIF s Mackom Pu.

Predstavitelia Sina Weibo správu zverejnenú FT nijako nekomentovali a ani čínske úrady oficiálne neinformovali o nových opatreniach na kontrolu internetu.

Znalci Číny, o ktorých komentár FT požiadali, však predpokladajú, že najnovší zákaz je spätý s tým, že mnohí používatelia internetu často písali, že súčasný čínsky prezident Si Ťin-pching svojím výzorom nápadne pripomína Macka Pu.

K cenzúre dochádza v čase, keď sa blíži jesenný zjazd Komunistickej strany Číny, na ktorom má údajne dôjsť aj k zmenám v jej predsedníctve.

S porovnávaním Si Ťin-pchinga ku kreslenej postavičke malého medvedíka sa začalo v roku 2013, keď sa Si stretol so vtedajším prezidentom USA Barackom Obamom. Fotografia, na ktorej obaja štátnici kráčajú vedľa seba, sa objavila v médiách v susedstve ilustrácie zobrazujúcej Macka Pu s Tigríkom.

Rok nato na internete kolovala fotografia čínskeho prezidenta, ako si podáva ruku s japonským premiérom Šinzóom Abem, sprevádzaná ilustráciou, na ktorej bol Macko Pu s oslom Híkajom.

macko pu si ťin šinzo macko pu si ťin šinzo

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 03 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 04 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 05 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:00