migranti loď utečenciReuters
StoryEditor

Európska únia bojuje s migráciou. Obmedzí export nafukovacích člnov do Líbye

17.07.2017, 17:43
Autor:
ČTKČTK

Členské krajiny Európskej únie sa dnes rozhodli obmedziť možnosti exportu nafukovacích člnov a závesných motorov pre tieto plavidlá do Líbye. Podľa tlačovej správy Rady EÚ je to súčasť snahy obmedziť prácu skupín, ktoré od líbyjských brehov prevážajú migrantov cez Stredozemné more predovšetkým do Talianska.

Zákaz sa týka aj lodí a motorov, ktoré boli nadobudnuté inde a sú cez európske územie do Líbye len prevážané. Dotknúť by sa naopak nemal civilného obyvateľstva, napríklad rybárov, ktorí podobné motory potrebujú kvôli svojej profesii. Dnešné rozhodnutie dáva členským krajinám EÚ právny dôvod zakročiť voči dodávkam podobného tovaru, u ktorého je podozrenie, že skončí v rukách gangov obchodníkov s ľuďmi.

"Je to jeden z nástrojov, na ktorom sme boli schopní sa dohodnúť. A bude treba pokračovať," povedal novinárom český minister zahraničia Lubomír Zaorálek. Hlavnou úlohou je podľa neho zastavenie migrácie, preťatie väzieb medzi pašerákmi. "Nemožno akceptovať to, že sa po európskych krajinách potulujú ľudia, u ktorých dobre nevieme, kto sú. U ktorých nemáme šancu zistiť, aká je ich nebezpečnosť," vyhlásil Zaorálek. Z českého pohľadu je podľa neho napriek talianskej snahe situácia stále nedostatočná.

Migrácia z Líbye je v posledných mesiacoch pálčivým problémom predovšetkým pre Taliansko, počty z veľkej časti ekonomických migrantov dosahujú rekordy. Taliansko žiada úniu o pomoc a ministri vnútra už tento mesiac diskutovali o bloku najrôznejších krokov, ktoré v reakcii navrhla Európska komisia.

Je medzi nimi napríklad dobrovoľný kódex pre mimovládne organizácie, ktoré na mori migrantov zachraňujú a privážajú do talianskych prístavov. Ide ale aj o snahu o výrazné zvýšenie počtu návratov tých, kto na pobyt v Európskej únii nárok nemajú.

Ministri zahraničia únijných krajín dnes v Bruseli predĺžili až do konca budúceho roka mandát misie EÚ, ktorá sa snaží líbyjskej vláde pomôcť s ochranou hraníc a znižovaním kriminality, predovšetkým na juhu krajiny.

Zdôraznili tiež význam námornej operácie EÚ Sophia, ktorá sa s podporou NATO snaží v Stredozemnom mori rozbiť siete pašerákov ľudí. Podľa Zaorálka je potrebné, aby sa operácia čo najskôr posunula do ďalšej etapy. "Treba sa zo všetkých síl snažiť dostať operáciu do fázy, kedy budeme môcť pracovať priamo na líbyjskom pobreží," vysvetlil český minister. Dosiahnutie tohto cieľa je však komplikované z toho dôvodu, že v Líbyi stále chýba jednoznačný partner pre rokovania.

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi dnes pri príchode na rokovanie ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli zdôraznil, že z jeho pohľadu je predovšetkým potrebné zabezpečiť ochranu tých, ktorí utekajú pred konfliktami a ohrozením.

Zároveň je podľa neho ale tiež nutné nájsť riešenie pre tie krajiny, ktoré sú migráciou postihnuté. Podmienky v detenčných centrách v Líbyi sú podľa neho v mnohých prípadoch strašné. "Je skutočne nutné zriadiť strediská, kde budeme mať prístup k ľuďom, ktorí potrebujú našu pomoc," podotkol.

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:01