Reuters
StoryEditor

Venezuelu ochromil totálny štrajk, polícia chce opozičné protesty tvrdo potlačiť

20.07.2017, 10:30
Autor:
ČTKČTK

Vo Venezuele sa dnes koná celoštátny 24-hodinový štrajk, ku ktorému vyzvala opozícia. Chce tak protestovať proti autoritárskej vláde prezidenta Nicolása Madura, ktorá neuznáva parlament, ktorý vzišiel z volieb a snaží sa vytvoriť nový zákonodarný zbor. Očakávajú sa tiež pouličné strety s políciou, ktorá brutálne potláča už takmer štyri mesiace trvajúce demonštrácie.

Podľa miestneho opozičného denníka El Nacional dostali bezpečnostné zložky príkaz potlačiť akýkoľvek protivládny protest. "Musíme uhasiť ten oheň ... vo štvrtok zasadíme tvrdý úder tým špinavým krysám," citoval denník z údajného pokynu. Do ulíc zrejme vyjdú aj priaznivci vlády, ktorá pri podobných príležitostiach organizuje mítingy na svoju podporu.

Štrajk zvolala opozícia, ktorá má od vlaňajšieho januára väčšinu v parlamente. Ten ale nemôže fungovať, pretože jeho prácu blokuje najvyšší súd. Ovládajú ho stúpenci vlády, ktorých narýchlo menoval končiaci parlament v decembri 2015, keď už bolo jasné, že vládna strana v tom novom stratí väčšinu.

V krajine sužovanej politickou i ekonomickou krízou trvajú od začiatku apríla protivládne protesty, ktoré si vyžiadali vyše sto obetí. Asi mesiac po tom, čo takmer každodenné demonštrácie vypukli, oznámil prezident zámer zvolať takzvané Ústavodarné zhromaždenie. Voľby do neho, ktoré sa majú konať 30. júla, bojkotuje opozícia, ktorá jeho vznik považuje za nedemokratický.

Madurov plán zriadiť nový zákonodarný zbor kritizovalo aj množstvo zahraničných politikov a americký prezident Donald Trump kvôli nemu pohrozil venezuelskej vláde sankciami. Proti sa vyslovilo aj sedem miliónov z 19 miliónov venezuelských voličov v nedeľňajšom referende, ktoré zorganizovala opozícia a ktoré podporil parlament.

Štrajk je súčasťou niekoľkých krokov, ktoré opozícia oznámila v pondelok a ktorými chce začať novú fázu svojho boja za demokraciu. Ďalším z nich má byť vytvorenie vlády národnej jednoty a vymenovanie nových členov najvyššieho súdu.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 05 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:20