Protesty v PoľskuReuters
StoryEditor

Tisíce Poliakov protestovali ôsmy deň proti sporným zmenám v súdnictve

23.07.2017, 20:57
Autor:
TASRTASR

Tisíce Poliakov protestovali dnes, ôsmy deň po sebe, proti plánu vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorý by drasticky obmedzil nezávislosť súdnictva.

Protestujúci vnímajú kroky PiS ako útok na demokratické základy Poľska a obviňujú lídra strany Jaroslawa Kaczyňského z autoritárskeho správania s cieľom "zabetónovať" si moc.

Ľudia sa dnes večer zhromaždili pred prezidentským palácom v hlavnom meste Varšava, kde mávali vlajkami Európskej únie a Poľska. Vyzvali prezidenta Andrzeja Dudu, aby vetoval sporný návrh zákona, ktorý by umožnil vládnej strane kontrolu nad najvyšším súdom a ostatnými zložkami justície.

Poľské médiá informovali, že protesty sa dnes konajú aj v ďalších mestách po celom Poľsku a Európe.

Návrh zákona v uplynulých dňoch rýchlo schválili obe komory poľského parlamentu a teraz čaká na podpis prezidenta Dudu, potom vstúpi do platnosti.

Legislatívu zameranú spornú reformu súdnictva kritizuje tiež poľská opozícia a lídri Európskej únie. Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans tento týždeň varoval, že Brusel je už veľmi blízko k tomu, aby pozastavil Poľsku hlasovacie práva v rozhodovacom procese EÚ z dôvodu porušenia princípov právneho štátu.

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas takisto vyhlásil, že uvíta prípadné sankcie Európskej únie proti Poľsku za spornú reformu justície, ktorú sa poľská vláda chystá zaviesť. Minister pre dnešné vydanie nemeckého týždenníka Bild am Sonntag povedal, že "nezávislosť súdnictva v Poľsku je ohrozená".

Maas zdôraznil, že "ten, kto si tak málo ctí právny poriadok, sa musí zmieriť s tým, že sám seba politicky izoluje". A dodal, že "EÚ nemôže len tak stáť a nečinne sa prizerať. Právny poriadok a demokracia sú základom EÚ".

01 - Modified: 2024-04-16 19:57:52 - Feat.: - Title: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael, vyhlásil Tusk 02 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 03 - Modified: 2024-04-14 18:00:00 - Feat.: - Title: Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy 04 - Modified: 2024-04-14 13:50:14 - Feat.: - Title: Varšavou prešiel sprievod odporcov potratov 05 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:09