StoryEditor

Epidémia predčasniatok: Majú tieto deti šancu prežiť bez následkov?

20.11.2017, 11:00
Na jednotke intenzívnej starostlivosti pre novorodencov je ticho. Aj personál hovorí pošepky, aby nerušil spiace bábätká v inkubátoroch.

Vchádzam do izby, kde ležia dvojičky. Dievčatká majú menej ako kilo, monitory rytmicky pípajú. Útly hrudník sa pravidelne dvíha a svedčí o tom, že bábätko, ktoré by sa zmestilo do dlane, dýcha. Drobné nôžky sú obuté v maličkých ponožkách. Vedľa inkubátora sú miniatúrne plienky. Keď si uvedomím pominuteľnosť tohto krehkého života, do očí mi vyhŕknu slzy. Možno to znie prehnane, ale zdá sa, že jediné, čo je na tomto oddelení obrovské, je nádej a odhodlanie bojovať.

17. november nie je len výročím Nežnej revolúcie, ale aj Svetovým dňom predčasne narodených detí. Prednostka Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka LF SZU a UNB Doc. MUDr. DARINA CHOVANCOVÁ, CSc., hovorí, že dnes máme epidémiu predčasne narodených detí. Za posledných pätnásť rokov sa ich počet zvýšil o tretinu. Čím to je? A majú tieto deti ľahšie ako kilo múky šancu prežiť bez následkov?

Téma

Kedy dieťa považujeme za predčasniatko?
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie považujeme za predčasný pôrod taký, ktorý bol pred ukončeným 37. týždňom tehotnosti. Dolná hranica, kedy bábätká zachraňujeme, sa veľmi posunula. V minulosti mnohé takéto deti nemali šancu na prežitie. Dnes vieme bábätko na predčasný pôrod lepšie pripraviť, lepšie ho stabilizovať po pôrode a máme aj kvalitnejšie prístroje, ktoré pomáhajú. Skvalitnili sa aj ošetrovateľské postupy, ktoré sú veľmi dôležité. Máme tiež surfaktant, ktorý je štandardnou liečbou nezrelých pľúc.

Čo je surfaktant? Súvisí to s tým, že nedonosené dieťa často nevie samostatne dýchať?
Áno. V minulosti takýto liek nebol k dispozícii. Jeho história je veľmi zaujímavá. Viaže sa k úmrtiu syna amerického prezidenta J. F. Kennedyho ešte v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, ktorý zomrel v 35. týždni. Odvtedy sa rozbehol veľký výskum surfaktantu – teda látky, ktorá pomáha, aby sa pľúca udržali rozvinuté a aby zabezpečovali výmenu dýchacích plynov. Je to prelomový liek v starostlivosti o nezrelé deti. Ak dopredu vieme, že hrozí predčasný pôrod, pripravujeme mamičky aj kortikoidmi, ktoré podporujú ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
16. apríl 2024 06:57