Black‘s IslandX/Bay Point Billfish Open
StoryEditor

Ostrov a útočisko najbohatšieho piráta je na predaj. Záujemcovia si budú musieť siahnuť hlboko do vrecka

iDnes.cz09.05.2024., 12:30h

Súkromné ostrovy sú v móde. A keď navyše kedysi patrili slávnemu pirátovi, je o záujem postarané. Black Sam Bellamy bol jedným z najznámejších a najbohatších pirátov zlatého veku pirátstva na začiatku 18. storočia. Ostrov, ktorý leží neďaleko pobrežia Floridy, mu slúžil ako úkryt.

Lajkuj Brainee.sk na

Dnes je ostrov vďaka štvorhviezdičkovému rezortu, teda vrátane bungalovov a klubovne s reštauráciami, na predaj, a to za 50 miliónov dolárov (vyše 46 miliónov eur). Nehnuteľnosť sa dá prevádzkovať komerčne alebo si ju ponechať ako rodinný komplex, píše sa na portáli iDnes.cz.

Samuel Bellamy, prezývaný ako Black Sam Bellamy, by sa asi čudoval, čo z jeho ostrova vzniklo. Počas svojej veľmi krátkej pirátskej kariéry zajal 53 lodí vrátane anglickej otrokárskej lody Whydah Gally, ktorú potom používal ako svoju vlajkovú loď. Mala nosnosť 300 ton, dĺžku 31 metrov a dosiahla rýchlosť 24 kilometrov za hodinu.

Jeho vláda skončila, keď v roku 1717 búrka prevrhla jeho lode. Bellamy sa utopil rovnako, ako väčšina jeho posádky. Trosky Whydah Gally boli objavené v roku 1982. Objav bol oficiálne oznámený o dva roky neskôr. Nález priniesol viac než 200 tisíc artefaktov, vrátane diel naplnených zlatom a drahými kameňmi. Išlo o prvý overený vrak pirátskej lode, ktorý bol kedy v Severnej Amerike objavený.

image

Pláže, rum aj vodopády. Maurícius je exotika s dávkou luxusu aj dobrodružstva

Ostrov ako drahokam

Black’s Island je drahokam s rozlohou viac než 28 tisíc metrov štvorcových pri pobreží Florida Panhandle. Ostrov s bielym pieskom je dostupný len loďou, hydroplánom alebo helikoptérou, leží asi desať minút od pevniny a ponúka veľkolepé karibské dobrodružstvo bez toho, aby ste museli opustiť Spojené štáty.

Stojí tu 26 zariadených bungalovov, jednoposchodových aj dvojposchodových s veľkosťou 122 alebo 142 metrov štvorcových. Každá jednotka zahŕňa dve izby, v podkroví je ďalšia izba, dve kúpeľne, priestrannú kuchyňu s ostrovčekom a špičkovými spotrebičmi, obývačku, jedálenský kút a balkón, zatiaľ čo dvojposchodové bungalovy majú ešte jednu kúpeľňu.

Nedávno zrekonštruované bungalovy sa môžu pochváliť klasickým vzhľadom so svetlými drevenými stenami a šedými kamennými podlahami. Okrúhly pôdorys ponúka 360-stupňový výhľad na ostrov od východu do západu slnka.

Okrem bungalovov je súčasťou rezortu aj štvorposchodová luxusná klubovňa, dom s barom, ihrisko na plážový volejbal a bazén. Ostrov je uprostred morského ústia s iskrivou čistou vodou a ponúka množstvo príležitostí na pozorovanie vtákov, jazdu na kajaku či vodnom skútri, paddleboarding aj relaxáciu na pláži.

Súkromné ostrovy sú dnes medzi celebritami a svetovou elitou veľkou módou. Hovorí sa, že Beyonce a Jay Z vlastnia dva súkromné ostrovy na Floride, pričom Leonardo DiCaprio, Eddie Murphy, David Copperfield a Mel Gibson sú majiteľmi súkromných ostrovov mimo územia USA.

Pirátsky princ

Black Sam Bellamy sa narodil v roku 1689 v anglickom Devone a plavil sa s Royal Navy než sa pripojil k posádke lovcov pokladov, ktorí sa pustili na pirátsku cestu, keď ich misia nájsť vrak španielskej lodi naplnenom zlatom zlyhala.

Bellamy na začiatku slúžil pod kapitánom Benjaminom Hornigoldom a jeho prvým dôstojníkom Edwardom Teacheom, neskôr známym ako Černofúz. Keď bola posádka frustrovaná Hornigoldovým odmietnutím zaútočiť na anglické lode, námorníci sa vzbúrili a zvolili Bellamyho za kapitána. Bol veľkorysý k tým, ktorých prepadol a miloval svoju posádku, ktorá si hovorila „Muži Robina Hooda“.

Tento „Morský Robin Hood“ alebo „Pirátsky princ“ vytvoril aj osobitý štýl v obliekaní, preferoval dlhé čierne kabáty a vzdal sa vtedy módnej pudrovanej parochne pre tmavý vrkoč zviazaný čiernou saténovou mašľou. Jeho obľúbenými zbraňami boli štyri súbojové pištole, ktoré nosil za šerpou.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 15:15