Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kolíková: Šimkovičová denne ukazuje, že sa nikdy nemala stať ministerkou

10.05.2024, 12:27
Autor:
TASRTASR

SaS Šimkovičovej vyčíta viacero krokov a vyjadrení, nekompetentnosť, šírenie dezinformácií, útoky na umelcov a novinárov či nedodržiavanie legislatívnych procesov.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) ukazuje každým dňom, že sa nikdy nemala stať ministerkou a že by mala z pozície odísť.

Vyhlásila to poslankyňa za SaS Mária Kolíková v pléne Národnej rady počas diskusie o návrhu na odvolanie ministerky kultúry. Podčiarkla, že práve slobodná kultúra je cesta k spájaniu spoločnosti.

"Cez slobodné umenie môžeme našu spoločnosť vzkriesiť. Diktát, ktorý nám presadzuje ministerstvo kultúry v podaní ministerky kultúry, je nebezpečný. Ale takýto diktát v kultúre neexistuje," uviedla Kolíková.

Apelovala na toleranciu a rešpekt voči iným názorom a predstaviteľom menšín. Zdôraznila, že v rezorte kultúry má byť cítiť slobodu, rovnosť, toleranciu a rešpekt k ľudskej dôstojnosti. Tvrdí tiež, že ministerka kultúry by mala odísť, ak neodkáže zniesť kritiku. "Spoločnosť rozkladajú tí, čo do nej vnášajú nenávisť a nie sú schopní uniesť slobodu ducha," dodala.

SaS Šimkovičovej vyčíta viacero krokov a vyjadrení, nekompetentnosť, šírenie dezinformácií, útoky na umelcov a novinárov či nedodržiavanie legislatívnych procesov.

Negatívne vníma snahy o zmeny v RTVS. "Cieľom vlády je RTVS úplne rozobrať, urobiť z nej provládne a dezinformačné médium a zabrániť tak občanom dostávať informácie," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling. Strana tiež tvrdí, že ministerka nevie riadiť rezort, chýba jej stratégia a vízia. Pripisuje jej aj snahu o politické ovládnutie nezávislých inštitúcií.

Karol Farkašovský (SNS) poukázal na predošlé vedenie rezortu kultúry, ktoré podľa neho nebolo vidieť, a preto tak aj kultúra vyzerala, keďže za ňu nikto nebojoval. Pripomenul tiež, že práve v minulom volebnom období sa vypínali niektoré weby. Merať podľa neho pritom treba rovnakým metrom.

01 - Modified: 2024-05-15 10:38:31 - Feat.: - Title: Sulík víta rozhodnutie Ficovej vlády postaviť nový jadrový blok 02 - Modified: 2024-05-15 09:13:45 - Feat.: - Title: Zaujatosť, neobjektivita, zlý manažment. Šimkovičová v parlamente obhajuje zmeny v RTVS aj lepším hospodárením 03 - Modified: 2024-05-15 08:51:44 - Feat.: - Title: Čierne pásky na ústach a transparent. Matovič a jeho poslanci v parlamente narušili prejav Šimkovičovej 04 - Modified: 2024-05-14 10:34:43 - Feat.: - Title: Niektorí poslanci za KDH a Slovensko sa odvolávania ministeriek nezúčastnili. Bola to chyba, reaguje Kolíková 05 - Modified: 2024-05-14 13:30:41 - Feat.: - Title: Šimkovičovú a Dolinkovú koalícia podržala, no vnútri tlie spor. Danko žiada odpoveď Hlasu v zásadnej otázke
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. máj 2024 12:40