Iphone fingerTiktok/the Tj Show/
StoryEditor

Počul si už výraz iPhone finger? Šialená teória, ktorá sa šíri na TikToku tvrdí, že smartfóny deformujú naše prsty. Aká je pravda?

Viktória Revajová10.05.2024., 11:30h

Podľa teórie, ktorá sa objavila na TikToku používanie smartfónov deformuje prsty. Ako to vidia odborníci?

Lajkuj Brainee.sk na

Žijeme v dobe, keď si bez svojho smartfónu nevieme predstaviť ani jeden deň. Držíme ho v ruke od momentu, keď nás ráno prebudí budíkom až po večerné scrollovanie sociálnych sietí. 

Na TikToku sa nedávno objavila teória, ktorá hovorí o negatívnom vplyve častého používania smartfónu. Čo je na nej pravdy?

image

VIDEO Propagandistický song oslavujúci Kim Čong-una je gigantickým hitom na TikToku, textu ľudia nerozumejú

Čo je iPhone finger

Ak si už počul tento výraz, pravdepodobne si natrafil na teóriu, ktorá hovorí, že časté používanie smartfónov môže deformovať prsty. Teória prvýkrát odznela v podcaste The TJ Show, no záznam sa začal virálne šíriť na TikToku, odkiaľ sa presunul aj na Instagram.

Na videu jeden z moderátorov podcastu vysvetľuje, že spôsob akým drží väčšina ľudí svoj smartfón v ruke, vytvára na malíčku priehlbinu. Teóriu o deformácii prsta podľa neho dokazuje, že priehlbina v oblasti kĺbu malíčka je na dominanej ruke výraznejšia, než na tej druhej.

Je to reálne?

Toto video má na TikToku vyše šesť miliónov zhliadnutí a takmer 160-tisíc likov. Teória o deformácii prstov sa stala predmetom  diskusie medzi technologickými nadšencami, ale aj zdravotníkmi. Zatiaľ čo sa pod videom hromadia komentáre ľudí, ktorí tvrdia, že pozorujú deformáciu malíčka, zdravotníci na to majú iný názor.

Podľa ortopedického chirurga doktora Petra Evansa, ktorý pôsobí na klinike v Clevelande táto teória nie je relevantná, píše portál India Today. Niektorí ľudia podľa neho môžu mať priehlbinu v malíčku, ktorá je odchýlkou v normálnej anatómii. Nejde však o syndróm, ktorý by vyvolalo časté používanie smartfónu.

Súhlasí s ním aj chirurg Michael Gear z ortopedickej kliniky v Severnej Karolíne, podľa ktorého neexistuje žiadna oficiálna diagnóza pre takzvaný "iPhone finger".

image

Netrpíš náhodou ADHD? Ak sa nájdeš v týchto desiatich bežných znakoch, možno je čas navštíviť lekára

Problémy s kĺbmi nevylučujú

Hoci odborníci podivnú teóriu o deformácii malíčka odmietli, upozorňujú, že nadmerné používanie smartfónov môže viesť k iným problémom s kĺbmi. Doktor Evans hovorí napríklad o riziku vzniku syndrómu karpálneho tunela, ktorý vedie k poškodeniu nervov. Typickým príznakom karpálneho tunela je pocit brnenia v rukách či necitlivosť prstov.

Najjednoduchším spôsobom ako sa mu vyhnúť, je obmedziť čas strávený používaním telefónu. Ak sa odmietaš vzdať času stráveného pred obrazovkou mobilu pomôcť ti môže takzvaný "popgrip" držiak, ktorý sa dá prilepiť na zadnú časť mobilu.

image

Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci

Čo stojí za priehlbinou v malíčku

Veľká časť ľudí v komentároch pod videom priznala, že na jednom malíčku majú výraznejšiu priehlbinu. Niektorí to prirovnali k takzvanému "mozoľu spisovateľa", ktorý vzniká v dôsledku častého trenia pera alebo ceruzky o prst. V oblasti prsta sa môže vytvoriť hrbolček odumretej kože. Spisovateľské mozole nie sú nebezpečné, ale niekedy môžu spôsobiť podráždenie alebo bolesť. 

Zdanlivá priehlbina v malíčku teda nemusí byť skutočne priehlbinou. V skutočnosti môže ísť o mozoľ, ktorý časom zmizne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 11:32