Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu na obrazovke prostredníctvom videokonferencie na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj a ďalší činitelia opätovne vyzvali západných spojencov na dodávky tankov

19.01.2023, 11:28
Autor:
ČTKČTK

"Sú chvíle, keď nie je potrebné váhať alebo sa porovnávať s niekým iným," povedal Zelenskyj pri rannom videohovore s účastníkmi "ukrajinských raňajok" na okraj Svetového ekonomického fóra.

Prezident Volodymyr Zelenskyj a ďalší ukrajinskí činitelia dnes znovu vyzvali západných partnerov k dodávkam tankov. Urobili tak pred piatkovým zasadnutím kontaktnej skupiny pre Ukrajinu v nemeckom Ramsteine, ktorá sa má podľa agentúry Reuters sústrediť na to, či Berlín umožní dodávky tankov Leopard 2 Kyjevu pre potreby obrany pred ruskou inváziou.

"Sú chvíle, keď nie je potrebné váhať alebo sa porovnávať s niekým iným," povedal Zelenskyj pri rannom videohovore s účastníkmi "ukrajinských raňajok" na okraj Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. Podľa ruského vydania stanice BBC tým narážal na postoj spolkového kancelára Olafa Scholze, ktorý podľa médií podmienil dodávky nemeckých tankov na Ukrajinu tým, že svoje tanky dodajú Kyjevu tiež Spojené štáty.

image

Neviem, kto rozhoduje v Kremli a či je Putin vôbec nažive, povedal Zelenskyj

Tanky Leopard 2 chcú dodať Poľsko či Fínsko, s odovzdaním zbraňových systémov nemeckej výroby však potrebujú súhlas Berlína, ktorý sa doteraz zdráha ho udeliť. Británia už prisľúbila 14 ťažkých tankov Challenger 2. Vo výzbroji ich má viacero členských štátov NATO.

Takmer 11 mesiacov od začiatku invázie Ruska do susednej krajiny ovládajú moskovské sily rozsiahle oblasti na východe a juhu Ukrajiny. Na bojisku má už niekoľko mesiacov navrch Kyjev, ale Moskva minula obrovské prostriedky na to, aby dosiahla čiastkový postup v Donbase.

image

Rusko nebolo pozvané na tohtoročnú Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu, vlani sa zúčastnil aj Zelenskyj

"Vakcína proti ruskej tyranii je známa. Existuje list, v ktorom je uvedené, čo potrebujeme. Jednoducho pomôžte. Bez dialógu," povedal Zelenskyj. Za "slabé miesta" označil ukrajinskú protivzdušnú obranu, ktorá v uplynulých mesiacoch čelí ruským vzdušným útokom na energetickú infraštruktúru. Ukrajina podľa neho tiež potrebuje strely schopné zasahovať ciele ďaleko za frontovými líniami.

Ukrajinské ministerstvá zahraničia a obrany v spoločnom vyhlásení podľa Reuters uviedli, že Kremeľ je odhodlaný eskalovať boje, aby dodal impulz svojej slabnúcej invázie. Hrozba novej plnohodnotnej ofenzívy ruských síl je podľa nich "veľmi reálna". "Vítame odvážne a včasné rozhodnutie Spojeného kráľovstva poskytnúť prvú rotu tankov Challenger 2 Ukrajine. To však na dosiahnutie operatívnych cieľov nestačí. Obraciame sa preto na krajiny, ktoré majú vo výzbroji tanky Leopard 2. Garantujeme, že tieto zbrane použijeme zodpovedne a výlučne na ochranu územnej celistvosti Ukrajiny," píše sa vo vyhlásení.

image

Zelenskyj nabádal na urýchlenie rozhodnutia o pomoci Ukrajine, žiadal tanky. Berlín zvažuje svoj súhlas

"Otázka tankov pre Ukrajinu by mala byť vyriešená čo najskôr. Rovnako ako otázka ďalších systémov protiraketovej obrany. Nemáme čas, svet ho nemá, "napísal na Telegrame šéf Zelenského kancelárie Andrij Jermak. "Za pomalosť platíme životy našich ukrajinských občanov. Od plnohodnotnej invázie uplynul takmer rok, počas ktorého je nutné hrozbám predchádzať, nie konať po ruských úderoch, "dodal.

01 - Modified: 2023-01-19 09:47:33 - Feat.: 1 - Title: Neviem, kto rozhoduje v Kremli a či je Putin vôbec nažive, povedal Zelenskyj 02 - Modified: 2023-01-19 08:04:49 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj kritizoval Nemecko za váhanie s dodaním tankov Leopard 03 - Modified: 2023-01-18 17:49:30 - Feat.: 1 - Title: Rusko nebolo pozvané na tohtoročnú Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu, vlani sa zúčastnil aj Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:33