StoryEditor

Do šiestich rokov budú v predaji autá, ktoré nepotrebujú vodiča

10.09.2013, 01:00
Autor:
dpidpi
Nissan a Mercedes oznámili, že do roku 2020 uvedú samojazdiace autá.

https://www.youtube.com/embed/CKqJccK_EkM

Ste unavený, bojíte sa šoférovať alebo jednoducho viete si predstaviť lepšiu činnosť ako najbližšie tri hodiny stráviť za volantom? Zdá sa, že o pár rokov si budete môcť pokojne pospať či prečítať knihu, a to priamo za volantom idúceho auta. Technologický pokrok postupne umožní odovzdať kontrolu nad vozidlom len počítaču a „armáde“ senzorov. 

Mercedes spolu s Nissanom vydali v rovnakom čase správu, že do roku 2020 budú predávať vozidlá, ktoré už umožnia, aby šoférovali aj bez zásahu vodiča do riadenia. Daimler, teda Mercedes-Benz už teraz umožňuje vo svojej vlajkovej lodi, najnovšia trieda S, spustiť pokročilý režim riadenia, kde môže vozidlo samé odšoférovať dopravnú zápchu.

 

Taxislužba bez taxikárov

Systém však pracuje len ak má vodič ruky na volante, hoci ním nemusí vôbec zatáčať. Technológiu, kde automobil prevezme riadenie, testujú a vyvíjajú mnohé automobilky a rovnako aj Google či Bosch. Internetový gigant ho chce napríklad využiť na vytvorení automatizovanej taxislužby. 

„Autonómne riadenie nepríde za noc, ale bude realizované v niekoľkých fázach,“ hovorí Thomas Weber, vedúci vývojového strediska v Daimlere. Podľa plánu by nemecká automobilka chcela do roku 2016 priniesť auto, ktoré môže šóférovať samé do rýchlosti 30 km/h a do 2020 by malo zvládnuť celú mestskú prevádzku s rýchlosťou do 60 km/h. Úplný prechod sa odhaduje na 10 až 15 rokov. 

Príprava zákonov

Najväčšou prekážkou však nemusí byť dokonalá technológia, ale legalizácia a právne ošetrenie takýchto vozidiel, pokiaľ zapríčinia nehodu. Dnes upravujú predpisy EÚ prevádzku riadenia auta na to, aby bolo po celý čas pod kontrolou vodiča.  

Zdroj: timeslive.com

Snímky: Mercedes

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 18:58