StoryEditor

Slovenské Kie boli ocenené za dizajn

17.03.2013, 23:00
Autonovinky prinášajú nové informácie o bezpečných dodávkach od Mercedesu, ale aj o nových modeloch Opelu Adam.

Auto s inovatívnymi riešeniami 

Nemecká značka Adam Opel prináša najnovšie na európsky trh nový imidžový model najmenšieho segmentu A, trojdverák s dĺžkou len 3,7 metra. Dynamicky ladená karoséria poskytujúca dostatok miesta štvorici pasažierov a ich primerane veľkej batožine ponúka vďaka mnohým inovatívnym riešeniam takmer neobmedzené možnosti individualizácie. Zaujímavá je napríklad možnosť dvojfarebného lakovania karoséria/strecha, pričom kolesá môžu mať špeciálny dizajn, v ponuke je voliteľné čalúnenie stropu a rozličné doplnky do interiéru. Opel Adam má tri rozličné základné charaktery vybavenia: ADAM JAM (veselý), ADAM GLAM (elegantný) a ADAM SLAM (športový). Už na pohľad ide o automobil, ktorý má veľmi výrazný, energický a premodelovaný dizajn, ako aj solídny postoj na ceste. Je to vďaka veľkému rozchodu kolies. Na výber sú k dispozícii tri benzínové motory: 1,2 litra 51 kW (70 k), 1,4 litra s výkonom 64 kW (87 k) alebo 74 kW (100 k) – všetky s päťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Vany budú mať vyššiu bezpečnosť  

Divízia Mercedes-Benz Vans potvrdzuje svoju rolu priekopníka inovácií medzi výrobcami transportérov. Na trh uvádza päť nových asistenčných a bezpečnostných systémov. Asistent stability pri bočnom vetre spoľahlivo udržiava dodávku v jazdnom pruhu pri silných nárazoch vetra. Asistent sledovania odstupu predvídavo upozorní vodiča na príliš malú vzdialenosť od predchádzajúceho vozidla alebo konca kolóny áut. Elektronický pomocník sledovania mŕtveho uhla upozorní pri prechádzaní do vedľajšieho jazdného pruhu na vozidlá vo vedľajšom pruhu v nebezpečne malej vzdialenosti. Všetky tri systémy sú svetovou premiérou v triede vanov. Nové sú aj asistent udržiavania jazdného pruhu a asistent diaľkového svetla. Mercedes-Benz je už tradične priekopníckou značkou v bezpečnosti. Vo svojej vlajkovej lodi, v Sprinteri, zaviedol ako prvý výrobca v odvetví už v roku 1995 protiblokovací systém ABS a v roku 2002 elektronický systém stabilizácie ESP. Ďalšiu priekopnícku prácu vykonala divízia Mercedes-Benz Vans v roku 2006 zlepšením tohto systému na ADAPTIVE ESP. V charakteristike regulácie zohľadňuje momentálnu hmotnosť a polohu ťažiska. Každá z obidvoch generácií ESP radikálne znížila počty nehôd. 

Ocenenia za dizajn 

Dizajnérsky tím Kia Motors má na konte ďalšie cenné víťazstvo – štyri popredné ocenenia v prestížnej dizajnérskej ankete Red Dot Awards, vrátane titulu Najlepší z najlepších (Best of the Best) pre model Kia pro_cee'd. Ocenenia za rok 2013 patria modelom Kia cee ́d 5-dverová verzia, ako aj kombi Kia cee ́d Sportswagon a najnovšiemu MPV automobilu, novej Kii Carens. Spolu s ďalším ocenením iF Product Design Award z novembra 2012 ide už o druhú trofej pre Kia pro_cee'd udelenú ešte predtým, ako ju uviedli do predaja. Štyri ocenenia za rok 2013 zvyšujú celkový počet dizajnérskych ocenení Red Dot Awards na 10 trofejí od roku 2009. K modelom Kia Soul, Kia Venga, kompaktné SUV Kia Sportage a zástupcovi D-segmentu Kia Optima, ktorá sa tiež hrdí titulom Najlepší z najlepších, tak pribudli vlani ďalší ocenení z dielne Kia Motors. Boli to päťdverová Kia Rio a Kia Picanto. „Sme hrdí na toto ocenenie, ktoré získala kompletná rodina modelu Kia cee ́d spolu s novou Kia Carens. A hlavne sme nadšení z titulu Najlepší z najlepších za Kia pro_cee'd, pretože po modeli Kia Optima je to ďalší z našich modelov, ktorý dostal najvyššie hodnotenie,“ povedal Peter Schreyer, prezident a šéfdizajnér spoločnosti Kia Motors Corporation. 

Snímky: Kia, Mercedes-Benz, Opel

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 18:14