StoryEditor

Citroën chystá svoje prémiové SUV. Bez 4x4

29.04.2014, 01:40
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Do segmentu veľkých áut pribudne nové SUV, ktoré nepatrí do terénu ale do mesta.

Pravú tvár súčasnej SUV mánie sa pravdepodobne rozhodol ukázať Citroën. Novinka DS 6WR totiž vyrazí za zákazníkmi len s pohonom predných kolies. Štvorkolka zatiaľ nebude dostupná ani za príplatok. Fešácke auto si najprv užijú v Číne.

Pôvodne vozidlá SUV nahradzovali klasické off-roady, ktoré sa príliš nehodili pre bežnú prevádzku na spevnených komunikáciách. SUV síce neprešli v teréne to čo skutočný „tereňák“, ale boli o to boli univerzálnejšie. Pohon všetkých kolies im nechýbal, spočiatku bol viacmenej štandardom. Lenže ako čas ubiehal a ponuka SUV sa rozrastala, tak sa z pohonu všetkých kolies stala príplatková výbava a základné modely majú len pohon jednej nápravy. Zákazníkom to zjavne vôbec nevadí, oceňujú vyšší posed, robustnejšiu konštrukciu a do terénu sa vôbec nepúšťajú.

Redukuje straty

Citroën to pochopil a nové SUV vypustí na trh len s pohonom predných kolies, štvorkolku neponúkne ani za príplatok. Teda aspoň zatiaľ, je možné, že neskôr ponuku upraví. Reč je o novom SUV z prémiovej rady DS a označením DS 6WR. Elegantný automobil sa bude najprv predávať len na čínskom trhu a do ďalších kútov sveta sa pozrie až s oneskorením.

Aj preto si Citroën vybral na premiéru autosalón v Pekingu. Čínsky trh je pre Citroën veľmi dôležitý. Firma dúfa, že si na ňom vynahradí straty, ktoré koncern PSA generuje v Európe. A veľmi dôležitou súčasťou ponuky na čínskom trhu je práve rad DS. Pre ňu Citroën v Číne vytvára špeciálnu sieť predajní a dúfa, že luxusné, pohodlné a dizajnovo prepracované modely pritiahnu miestnej zákazníkov. Nový model sa bude v Číne aj vyrábať.

Príde aj do Európy

Dizajn novinky je uhladený a elegantný. DS 6WR vsádza na oblejšie tvary a drží sa dizajnového jazyka rady DS. Viditeľné je to na novej prednej maske charakteristického tvaru.

Rozmermi patrí DS 6WR zhruba do európskej strednej triedy SUV, teda je o trochu väčšie ako napríklad Volkswagen Tiguan, respektíve je o 20 centimetrov dlhší než sesterský Citroën C4 Aircross. Rozmery auta sú 4,55 × 1,86 × 1,61 metra a rázvor má nadpriemernú hodnotu 2,73 metra.

Pri začatí predaja na čínskom trhu, bude nové SUV poháňať dvojica zážihových motorov. Oba majú objem 1,6 litra, štyri valce a sú preplňované turbodúchadlom. Dobre známe jednotky 1,6 THP majú výkon 117, alebo 147 kW. Slabšia verzia nesie označenie e-THP, silnejšie potom THP 200.

V oboch prípadoch je motor spojený s prednou nápravou cez šesťstupňovú automatickú prevodovku, čo je v Číne obvyklý štandard u áut obdobnej triedy. Je jasné, že pre predaj v Európe bude musieť Citroën pridať na výber dieselové motory a tiež manuálne prevodovky. Absenciu pohonu všetkých kolies nahradil Citroën sofistikovanou elektronickou kontrolou trakcie.

Dostupnosť DS 6WR mimo čínskeho trhu zatiaľ firma nezverejnila, rovnako ako jeho cenu. S ohľadom na triedu DS určite nebude nízka. Detaily by mal Citroën prezradiť za pár dní. 

iDnes.cz

Adam Novák

Snímky: Citroën

01 - Modified: 2006-04-25 10:06:00 - Feat.: 0 - Title: Continental Matador rozširuje v Púchove výrobné kapacity
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 15:24