StoryEditor

Goodyear V8STAR

23.09.2002, 00:00

Spoločnosť Goodyear je všeobecne považovaná za jedného z kľúčových iniciátorov implementovania technológií výroby pretekárskych pneumatík do oblasti bežných cestných pneumatík. Najväčší svetový výrobca pneumatík má viac než storočné skúseností v oblasti vývoja pneumatík pre motoristický šport, drží rekord v počte víťazstiev v seriáli majstrovstiev sveta F1 a svoje cenné skúsenosti vždy využíva pri vývoji vlastných produktov.

Tentoraz, prvýkrát v histórii, odborníci "okrídlenej topánky" obrátili postup vývoja: Goodyear Eagle F1, vysokovýkonná pneumatika určená pre športové a terénne autá, bola inšpiráciou pre nové exkluzívne pneumatiky určené na mokrú vozovku v pretekoch V8STAR. Výsledkom procesu skúšok a testovaní v sériovej výrobe je vstup do motoristického športu. Tím odborníkov, ktorí sa podieľali na výrobe pneumatiky Eagle F1 GS-D3, vedie Andy Weimer, bývalý vedúci pracovník vývoja športových pneumatík pre formulu 1.
Ústredným bodom pri vývoji pneumatiky Goodyear V8STAR bola výkonnosť v nestálych podmienkach, napríklad na polosuchej vozovke po krátkom daždi. Tieto náročné podmienky sa veľmi často vyskytujú práve v samotných pretokoch. Na testovacom okruhu Goodyear v Mireval vo Francúzsku porovnali viacero dezénov behúňov používaných závodných pneumatík s modelom Eagle F1. Dezén behúňa Eagle F1 bol jednoznačným víťazom. Technológia OneTRED, ktorá je použitá v sériovej výrobe aj pri výrobe závodnej verzie Eagle, ponúka niekoľko výhod: presné ovládanie, optimálny prenos sily pri zrýchľovaní a brzdení a vynikajúcu odolnosť proti aquaplanningu. Pneumatika je nielen rýchlejšia v nestálych podmienkach, ale je aj omnoho odolnejšia. Najpútavejším detailom na technológii OneTRED je smerový dizajn dezénu v tvare písmena V.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 04:26