StoryEditor

Čo robiť, ak výtlk na ceste poškodil auto? Poradíme vám

28.03.2018, 14:00
Autor:
rperpe
Na čo teda máte pri "chytení" výtlku autom nárok a ako postupovať?

Je to už akási tradícia - cesty sú po zime rozbité, v niektorých výtlkoch pomaly necháte koleso auta a jazda často pripomína slalom. Vyhnúť sa všetkým výtlkom na ceste je však takmer nemožné, no čo robiť, ak ste už na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vaše vozidlo?

O možnostiach hovorí Peter Kundlák, technický riaditeľ spoločnosti Business Lease Slovakia. "Pri posudzovaní sa berie do úvahy viacero faktorov. závisí však aj od poisťovne, aké poškodenia prepláca," konštatuje Kundlák. 

Dôležitý je výber poisťovne

Nemali by ste určite opomínať havarijné poistenie, škody na aute spôsobené výtlkmi na ceste totiž kryje práve toto poistenie. Podľa Kundláka si vodiči stále málo uvedomujú, že povinné zmluvné poistenie PZP kryje len škody spôsobené vaším vozidlom počas prevádzky inej strane. Dnes by podľa neho malo byť samozrejmosťou aj havarijné poistenie, ktoré pomáha finančne zvládnuť následky poistnej udalosti, ako napríklad aj škody spôsobené výtlkom na ceste.

Je potrebné si už pri výbere poisťovne overiť, v akom rozsahu prepláca poškodenie vozidla na výtlku a aké asistenčné služby v prípade nepojazdnosti vozidla poskytuje.

Ak je napríklad poškodená len pneumatika, poisťovne to považujú za len za defekt a na ten sa poistné plnenie nevzťahuje. V mnohých prípadoch je to teda tak, že poisťovne vám preplatia škodu len vtedy, pokiaľ je poškodený okrem pneumatiky aj samotný disk.

Pixabay

​Samozrejme, ak sú aj ďalšie časti vozidla poškodené, napríklad tlmiče, poistné vyplatia. Musí však byť zrejmé, že tlmiče sa zničili náhle a nie postupným opotrebením. Často sa stáva, že v prípade poistnej nehody potrebujete asistenciu, preto je dobré si taktiež vopred overiť, aký rozsah týchto asistenčných služieb poisťovňa poskytuje.

V prípade operatívneho lízingu je situácia o niečo jednoduchšia a pre majiteľov áut priaznivejšia. "Vodič má zároveň nárok na asistenčné služby lízingovej spoločnosti, a to 24 hodín 7 dní v týždni kdekoľvek po Európe," konštatuje technický riaditeľ spoločnosti Business Lease.

Súkromné? Služobné? Alebo na lízing?

Je množstvo ľudí, ktorí na jazdu využívajú nie súkromné, ale napríklad firemné či lízingové automobily. Nárok na poistné plnenie však pri splnení poistných podmienok máte bez ohľadu na to, či ide o vozidlo vo vašom vlastníctve, služobné alebo na operatívny lízing. Špecifiká nie sú, iba v prípade operatívneho lízingu je situácia opäť o niečo jednoduchšia. Po nahlásení výtlku totiž preberá komunikáciu s poisťovňou lízingová spoločnosť.

Nárok máte aj bez havarijného poistenia, ak ...

Pokiaľ by vodič nemal havarijné poistenie, dá sa škoda uplatniť u správcu cesty. Vtedy musí poistnú udalosť podrobne zdokumentovať. Dôležité je taktiež privolať na miesto políciu, ktorá zdokumentuje výtlk a určí správcu cesty, ktorý musí byť o tom upovedomený. Pozor si však treba dať, ak je výtlk označený dopravným značením, vtedy by išlo o vinu vodiča a nárok na poistné plnenie by zanikol.

Rada na záver

Ak nemáte "off-roadové" vozidlo, výtlkom sa snažte rozhodne vyhnúť. Ak to nie je možné, neprechádzajte ho v plnej rýchlosti. V prípade, že ho spozorujete na poslednú chvíľu, snažte sa aj napriek tomu čo možno najviac znížiť rýchlosť a výtlk prejsť v čo najnižšej možnej rýchlosti. AK ich už máte pár za sebou, určite v rámci jarnej údržby nezabudnite podrobiť kontrole aj tlmiče a celkovú geometriu automobilu.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 15:47