StoryEditor

Nerobte ich aj vy. Toto je päť najčastejších chýb, ktorými si vodiči nevedome ničia auto

25.04.2022, 14:06
Ak sa chcete vyhnúť problémom, týmto zlozvykom sa za volantom vozidla určite vyhnite. Z dlhodobého hľadiska vás môžu veľmi nepríjemne potrápiť.

Mnohí využívajú automobily každý deň - či už na dlhšiu alebo dlhšiu trasu. Pre niekoho ide pritom len o vyslovene spotrebnú vec, ktorej údržbe prikladá pozornosť len v krajnom prípade a až keď si ju samotné vozidlo vyžiada - napríklad poruchou. Takýto spôsob užívanie áut však nie je príliš vhodný, o tom niet pochýb.

Podceňovaním kontroly, servisovania a celkovej starostlivosti nielen rýchlo znižujete hodnotu automobilu, ale taktiež prispievate k zvyšovaniu rizika porúch, vzniku najrôznejších nedokonalostí a to všetko vo výsledku môže ohrozovať vašu bezpečnosť i bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky. Nehovoriac o hrozbe "pohorenia" na pravidelnej emisnej a technickej kontrole.

Ak patríte k druhej skupine ľudí a o auto sa skutočne príkladne staráte a doprajete mu všetko to, čo si minimálne na základe stanovených výmenných intervalov vyžiada, tešiť sa môžete na zväčša bezproblémové užívanie s iba bežnými servisnými zásahmi. 

Mimo týchto dvoch skupín však ovplyvňuje životnosť a spoľahlivosť auta aj mnoho ďalších faktorov, ktoré môže prispieť k častejším návštevám obrovníkov v servise. Patria sem nevedomé zlozvyky, o ktorých možno počas jazdy vôbec neviete, ale ich vykonávaním priamo či nepriamo prispievate k ničeniu vozidla.

Pripravili sme si pre vás päť veľmi častých chýb, ktoré možno aj vy praktizujete každý deň a z dlhodobého hľadiska tak znižujete hodnotu vášho každodenného štvorkolesového spoločníka. Problémy sa pritom neprejavia po týždni či mesiaci, o to silnejšie sa však môžu prejaviť.

​Dlhodobým zlým zaobchádzaním sa teda súvisiace poruchy s veľkou pravdepodobnosťou dostavia a následne budete musieť siahnuť hlboko do vrecka, aby ste ich prejavy reálne odstránili. Vyhnúť sa tomu je celkom jednoduché - potrebné je dodržiavať len niektoré jednoduché zásady. 

menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 18:44