StoryEditor

Mladý Slovák, ktorý mení staré haraburdy na zbrane s príbehom

30.12.2017, 23:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Z malej dielničky pri jednom z rodinných domov v Skalici sa ozýva zvuk brúsky.

Ak by ste vkročili dovnútra, zbadali by ste JAKUBA PETRÁŠA (25), ako obrusuje čepeľ budúceho noža na pásovej brúske, ktorú zmajstroval jeho otec. Vedľa má niekoľko ďalších rozpracovaných nožov, z ktorých po dokončení dostane každý svoje meno pripomínajúce mená z kníh J. R. R. Tolkiena. Jakubove nože doslova vznikajú zo starého železa, využíva totiž všetko možné. Staré kľúče, nebožiece, pilníky, listové pružiny či pílové listy tak dostávajú druhý život.

Čarovné Slovensko

​V dielni je príjemne, v malej piecke horí oheň, Jakub brúsi a brúsi, keď ho to prestane baviť, začne sa venovať ďalšiemu nožu. Vykoval ich vo vyhni v neďalekom priemyselnom dvore, vždy si ich nachystá niekoľko, aby nemusel lietať hore-dole. Pri troche snahy dokáže vyrobiť za týždeň jeden nôž.

Krása z harabúrd
Nože si ho získali ešte ako malého chlapca, zaujímala ho história, veľa čítal, lákalo ho kováčstvo. „Rozprával mi o tom aj starý otec, ktorý kedysi chodieval do kováčskej dielne, ba dokonca sám mal byť kováčom, ale zmenilo sa to. S druhým starým otcom sme na nákove, ktorú mám teraz v dielni, prekúvali klince na malé nožíky a hral som sa, že sú to meče. No a v štrnástich rokoch som sa o remeslo začal zaujímať aj prakticky, zohnal som si nákovu, s otcom sme zostrojili vyhňu. Skúšal som kovať prvé veci a boli to práve nože,“ spomína Jakub.

Prekúval všetko možné, čo doma našiel....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:41