StoryEditor

Strom, ktorý sa kedysi sadil takmer v každej záhrade. Aký je orech kráľovský?

16.11.2018, 23:00
O orechových listoch sa hovorí , že by sa nemali vôbec kompostovať.

Jeho pôvod je ťažké presne lokalizovať. „Predpokladá sa, že pôvodne sa tento druh vyskytoval v Ázii v oblasti od severozápadnej Číny cez Himaláje do strednej Ázie a v Malej Ázii a na Kaukaze. Na naše územie sa pravdepodobne dostal pomocou Rimanov v čase rímskej kolonizácie, ktorí ho už v tom období pestovali,“ uviedol pre Čarovné Slovensko Jaromír Kučera z Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV.

CSRRRR

​Dnes je domovom orecha takmer celá Európa, pretože obľubuje podmienky, ktoré mu ponúka mierne podnebné pásmo. Keď sme pri podmienkach, tak si povedzme, čo orech kráľovský potrebuje pre svoj zdravý rast. Nemôže sa pestovať v mrazových kotlinách a na miestach s vysokou hladinou spodnej vody. „Je to teplomilná a svetlomilná drevina, citlivá na silné a neskoré mrazy. Preto sa pestuje v teplejších oblastiach na hlbokých, priepustných, dostatočne vlhkých a výživných pôdach,“ približuje Jaromír Kučera.

1 700 lokalít

Keď nám botanik charakterizuje orech z odborného hľadiska, trochu sa strácame v nám neznámych názvoch: „Je to ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 12:19