StoryEditor

Husi domácej patrí nespochybniteľný európsky primát

28.11.2018, 10:21
Nad rozvoniavajúcou porciou husacej pečene obloženej lokšami a červenou kapustou si asi len máloktorý labužník uvedomí, že má na tanieri vynikajúcu pochúťku s výnimočnou históriou.

Kým kačice (anas platyrhynchos domesticus) boli do Európy dovezené námorníkmi a kupcami z Ázie, husi domácej (anser anser domesticus) patrí nespochybniteľný európsky primát. Je najstarším zdomácneným vtákom na starom kontinente.

​Historici sa nazdávajú, že prvé husi boli zdomestikované pred siedmimi tisícročiami v Mezopotámii, o dvetisíc rokov neskôr sa husi podarilo zdomácniť Egypťanom, Grékom, Číňanom aj obyvateľom strednej Európy. Egypťania si zdomácnili hus nílsku, v Číne dali prednosť zdomestikovaniu zubane labuťovitej, v európskych krajinách sa ako „najpovoľnejšie“ ukázalo plemeno husi sivej. V Austrálii sa tamojšie kmene pokúšali zdomácniť austrálsku hus, ale ich úsilie sa skončilo fiaskom. Na rozdiel od iných národov sa im nepodarilo donútiť tieto sťahovavé vtáky vzdať sa slobody, teda zriecť sa sťahovania, či odučiť ich lietať.

Egypťania, Gréci i starí Rimania chovali doma husi nielen kvôli chutnému mäsu, ale uctievali ich aj ako posvätné vtáky. Egypťania chovali husi zasvätené bohyni Eset, jednej z najmocnejších bohýň starovekého Egypta, ktorá podľa zachovanej legendy dokázala vracať mŕtvych späť do života. Rimania využívali husi aj na stráženie. Známa legenda o husiach v chráme bohyne Junóny tvrdí, že v štvrtom storočí pred naším le...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-07 13:24:14 - Feat.: - Title: Za vznik husacích hodov "vďačíme" aj hospodárskej kríze. Gazdiné si privyrábali servírovaním priamo doma 02 - Modified: 2020-10-13 11:54:52 - Feat.: - Title: Husacie hody sú tu! Máme pre vás recept na najlepšie domáce lokše ako od babičky!
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:13