StoryEditor

Po stopách Perinbaby. Navštívte miesta, kde sa nakrúcal tradičný film

24.12.2019, 23:00
Navštívme spolu miesta, ktoré sa spájajú s čarovnou rozprávkovou Perinbabou.

Príbeh Jakuba, ktorý sa nebojí ničoho, ani Zubatej, a vyberie sa z bezpečia duchien sympatickej babky Perinbaby na Zem, aby zažil všetko, čo k životu človeka patrí – najmä lásku, pravdupovediac – poznajú diváci už tridsaťpäť rokov. Alebo, ešte lepšie, už tridsaťpäť Vianoc. Ako deti sme sa Perinbaby aj báli, pretože Juraj Jakubisko sa vždy rád hral aj so symbolmi smrti a temnoty.

​Škaredé strieda krásne, Zubatá má dve tváre a vystreľovaciu kosu, na snehu sa červená krv, všade lieta perie a Alžbetka nepasie obyčajné husi ani ovce, ale rovno pávy. Ako väčších nás atmosféra príbehu dostala, určite aj vďaka hudbe Petra Hapku a krásnym kostýmom. Petronela Kolevská-Vančíková si pre Čarovné Slovensko zaspomínala na úlohu Alžbetky a ak vás baví hľadať po Slovensku filmové miesta, pozrite sa spolu s nami tam, kde sa nakrúcala Perinbaba a tiež jej pokračovanie, Perinbaba 2, ktorá príde do kín už túto zimu. Dvojka sa nakrúcala na Spiši a z deja prezradíme len to, že si v ňom vďaka digitálnym trikom opäť zahrá Giulietta Massina a že Jakubov syn Lukáš, nositeľ príbehu, má presne takú istú povahu ako jeho otec. Doma sedieť nebude.

Po stopách Perinbaby
Na nakrúcanie dvojky využili filmári jeden z najkrajších výhľadov Slovenského raja Tomášovský výhľad, o ktorom sme už písali aj v Čarovnom Slovensku. Dostanete sa k nemu cestou cez les, začať treba v Spišských Tomášovciach. Tí najodvážnejší sa neboja sadnúť si aj na okraj a pozrieť sa do rokliny pod sebou.

Východiskovým bodom filmárov bola pri Perinbabe II Spišská Nová Ves. Z nej vyrážali na nakrúcanie po okolí – napríklad na odkalisko v Markušovciach, ktoré pripomína mesačnú krajinu. Miesto je tak trošku pochmúrnou pamiatkou na ťažbu nerastných surovín a dnes sa sem chodievajú vyblázniť motorkári – a filmári. Ešte nedávno tu stáli kulisy kráľovského paláca, ktorý má podobu korábu vybaveného plachtami. Ak Perinbaba dopraje a pošle vietor, uvidíme ho vo filme plávať púšťou.

Scéna v jednotke, v k...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Sviatky sú aj o koláčoch, údeninách a alkohole. Experti pre HN radia, aké lieky nasadiť 02 - Modified: 2023-12-28 10:36:06 - Feat.: - Title: Štíhla aj v novom roku: Vďaka tomuto tréningu si bruško udržíte vo forme aj počas sviatkov 03 - Modified: 2023-12-27 08:04:46 - Feat.: - Title: Kvíz: Ako dobre poznáte film o malom Kevinovi? Otestujte sa 04 - Modified: 2023-12-24 19:24:50 - Feat.: - Title: V Británii históriu kolied poznačil aj puritánsky zákaz sláviť Vianoce 05 - Modified: 2023-12-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Na Ukrajine sa podáva počas štedrej večere 12 jedál
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
13. apríl 2024 15:38