StoryEditor

Rozvodovosť je vyššia, od rodín sú často odtrhnutí aj týždne. Ako sa pracuje na Lomnickom štíte?

07.02.2020, 23:00
Tretinu roka je tam víchrica, sneh zažívajú aj v auguste, priemerná ročná teplota ako za severným polárnym kruhom – Lomnický štít, najvyššie trvalo obývané miesto na Slovensku.

Na Lomnickom štíte ste vždy desať dní, potom vás vymení kolega. Takto štandardne fungujete?
Áno, ale je to špecifické, každá horská a vysokohorská stanica SHMÚ funguje podľa podmienok a možnosti dochádzky. Na Chopku sú týždňovky, na Štrbskom Plese dvojdňovky. My na Lomnický štít vzhľadom na možnosti chodíme na desať dní a sme traja, čiže vždy je jeden nepretržite hore a dvaja sú dolu, po desiatich dňoch ide hore ďalší.

Z Lomnického štítu posielate správy každú hodinu, čiže musíte nepretržite desať dní každú hodinu správu napísať?
Je to služba 24 hodín nonstop, ale máme tu na to v noci automaty. Keďže ide o pozorovateľské pracovisko, počas dňa posielame správy my pozorovatelia. Ráno začíname pozorovania po šiestej, keďže prvá správa ide o 6.50, a končíme večer o deviatej, respektíve o pol desiatej. Každú hodinu pošlem tzv. synoptickú správu a trikrát denne klimatickú. Automaty idú nezávisle od nás, dohromady sa tu sleduje okolo 42 dát. Automat urobí základné veci, no pozorovateľ robí pozorovanie podrobnejšie, napríklad typy oblačnosti, dohľadnosť, aktuálne zrážky a ďalšie, plus správu kóduje a zapisuje.

Na čo sa používajú dáta, ktoré sa získavajú na Lomnickom štíte?
Dáta sú dôležité najmä pre predpovednú sieť. V Bratislave je výpočtové stredisko, odborní pracovníci používajú matematické modely a tie potrebujú plniť dátami. Výsledky z jedného z medzinárodných meteorologických modelov sú aj na internetovej stránke SHMÚ, volá sa Aladin a zobrazuje predpovede na niekoľko dní. Plus k tomu je ešte klimatológia, zbierame údaje o teplote, o tom, koľko nasnežilo, napršalo, búrky a z týchto údajov sa zasa robia rôzne predikcie. Jedno sa volá synoptická časť, čiže slúži ako predpovedná, druhá je klimatologická časť.

Komu napadlo postaviť na Lomnickom štíte také pracovisko?
V polovici 20. storočia na Slovensku dlhodobo pôsob...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-23 12:39:17 - Feat.: - Title: Lanovka na Lomnický štít je svetový unikát. Pri jej výstavbe v ťažkom teréne umierali robotníci 02 - Modified: 2021-08-15 06:48:52 - Feat.: - Title: Teplota na Lomnickom štíte prekvapuje. Otepľuje sa aj vo vysokohorských polohách, hovorí klimatológ 03 - Modified: 2021-07-20 10:43:56 - Feat.: - Title: Skalnaté pleso hlási 15 stupňov. Známa meteorologička vysvetlila, čo spôsobilo extrémne teplo na horách 04 - Modified: 2020-12-17 13:52:33 - Feat.: - Title: Prežil španielsku chrípku a bol pri zrode Lúčnice. Jozef Kubánka porozprával o ťažkých začiatkoch 05 - Modified: 2020-12-17 13:44:10 - Feat.: - Title: Patrí k najobľúbenejším chatám v Tatrách. Keby nebolo tohto muža, bola by z nej len kopa kamenia
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 20:32