StoryEditor

Štát podporí prácu presídleným ľuďom

18.10.2017, 00:00
Slováci sa nevyznačujú ochotou presúvať sa za zamestnaním na väčšie vzdialenosti. Vláda preto chystá od januára silnejšie opatrenia, aby podporila pracovnú mobilitu. Ak sa presťahujete za robotou napríklad aj s rodinou, štát vás po novom zadotuje stovkami až tisíckami eur.

Ako vám môže pomôcť podpora mobility za prácou

Čo platí dnes

Od januára 2016
štát modifikoval príspevok na presťahovanie za prácou, ktorý premenoval na podporu mobility za prácou. Vďaka zmene v zákone o zamestnanosti sa tak rozšírilo pole na jeho poskytovanie. Pôvodná podmienka týkajúca sa zmeny miesta trvalého pobytu sa rozšírila – v súvislosti so získaním zamestnania – aj na prechodný pobyt.

Príspevkom na podporu mobility za prácou si teda môžete pokryť výdavky na bývanie súvisiace so zmenou vášho pobytu, ak nastala kvôli získaniu novej práce. Týka sa to prípadov, ak sa lokalita vášho nového, či už trvalého alebo prechodného, pobytu nachádza vo vzdialenosti najmenej 70 km. Štát zaviedol aj vhodnejší mechanizmus vyplácania, a to s mesačnou frekvenciou. Tým sa nahradila jednorazovosť „starého“ príspevku, čím sa dosiahol vhodnejší mechanizmus na priebežnú úhradu nákladov na bývanie.

Od mája 2017 sa po novele zákona umožňuje dočerpať príspevok aj pri zmene zamestnania bezprostredne nadväzujúcej na predchádzajúce zamestnanie a taktiež pri zmene trvalého alebo pri nahlásení nového prechodného pobytu.

Podmienky, za akých sa príspevok poskytne:
– vypláca ho úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý vás viedol v evidencii ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/dane-a-odvody, menuAlias = dane-a-odvody, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 09:48