StoryEditor

Štát dotuje mobilitu ľudí aj kúpele

Podpora pri hľadaní a sťahovaní sa za prácou, ale aj finančné úľavy pre tých, ktorí chodia do kúpeľov. Aj taká je starostlivosť o zamestnancov či seniorov zo strany štátu. Nie vždy sú však dotácie a podpora adekvátne. Takto to vidia experti.

Odpovedá Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR


1.
Podmienky dotácie

Aké sú podmienky na získanie príspevku určeného na podporu mobility za prácou?
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny poskytuje mesačne príspevok na podporu mobility za prácou na úhradu výdavkov na bývanie, ak súvisia so zmenou pobytu v súvislosti so získaním zamestnania (zamestnanie musí vzniknúť aspoň na šesť mesiacov). Vypláca sa šesť mesiacov zamestnancovi, ktorý bol predtým v evidencii uchádzačov o prácu najmenej tri mesiace. Súčasne platí, že jeho vyradenie z evidencie súviselo so vznikom jeho nového pracovného pomeru – s výnimkou dohôd o prácach vykonávaných mimo neho. Zamestnanec musí o príspevok požiadať písomne do troch mesiacov odo dňa vyradenia z úradu práce.

2.
Nevyhnutné dokumenty

Aké doklady treba priložiť, ak sa chce niekto uchádzať o poskytnutie peňazí na podporu mobility za prácou?

Prílohou k žiadosti je kópia dokladu o zmene trvalého pobytu alebo o nahlásení prechodného pobytu plus kópia pracovnej zmluvy. Príspevok na podporu mobility za prácou sa neposkytuje vtedy, ak zamestnanec už dostáva príspevok na dochádzku za prácou. Pod zmenou pobytu na účely poskytnutia spomínaného príspevku sa myslí zmena miesta trvalého pobytu (respektíve nahlásenie prechodného pobytu), ak je miesto nového trvalého či prechodného pobytu v SR vzdialené od pôvodného aspoň 70 km.

3.
Uhrádzané výdavky

Čo sa – v spojení s príspevkom na pracovnú mobilitu – pokladá za výdavky na bývanie súvisiace so zmenou pobytu?

Sú to preukázané mesačné výdavky, ktoré sa vynaložia buď na úhradu za služby poskytované pri užívaní bytu, alebo sú to výdavky, ktoré sa vynakladajú na nájomné za bývanie.


4.
Podpora postihnutých


Hendikepovaní ľudia majú pri poskytovaní dotácie v rámci pracovnej mobility podmienky výhodnejšie. V čom?
Zamestnancovi, ktorý bol pred získaním zamestnania znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie, sa na podporu pracovnej mobility – po uplynutí prvých mesiacov dotácie – poskytujú financie aj počas ďalších šiestich mesiacov.


5.
Objem financií

Aká je výška sumy, ktorú môže dostať záujemca od štátu, ak sa presťahuje z doterajšieho bydliska za prác...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 02 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 03 - Modified: 2024-04-04 14:22:29 - Feat.: - Title: Fico sa bojí čierneho scenára. Sľúbený plán nedoručil, namiesto toho dáva investorom desiatky miliónov eur 04 - Modified: 2024-03-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Wellness v prírode: Na týchto miestach si ho užijete celoročne a zdarma 05 - Modified: 2024-03-19 09:21:03 - Feat.: - Title: Prvé inteligentné mesto budúcnosti bude obrovský ľudský experiment. Automobilka do neho investovala miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/dane-a-odvody, menuAlias = dane-a-odvody, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:12