StoryEditor

Trnava má riešenie. Na nájmy pôdy vyhlásila e-aukciu

Štát má dosť úradov a organizácií na to, aby vykonával svoje kompetencie vo vzťahu k pôde. Ak bude všetko robiť a vyžadovať podľa zákona, nie je nutné dávať nikomu privilégiá. Tvrdí to Alexander Lančarič, konateľ spoločnosti DELTA Slovakia.

S pozemkovým vlastníctvom prichádzate ako firma, ktorá sa zaoberá inžinierskou činnosťou, do styku často. Ako hodnotíte zmeny, ktoré prináša zákon o nájme poľnohospodárskych pozemkov?
Zákon možno hodnotiť ako prvý pozitívny malý krok k tomu, aby sa tu napravili pokrivené vzťahy v sektore poľnohospodárstva.


S čím v ňom nesúhlasíte?
Štát, teda ministerstvá a úrady, by sa v prvom rade mal starať o dodržiavanie platných zákonov a nesnažiť sa suplovať trhové a obchodné prostredie. To si vlastníci pozemkov a nájomcovia vyriešia sami.


Spomenuli ste, že úrady chcú niečo suplovať. Čo konkrétne?
Štát chce riadiť predaj, nájom, ceny. Chce tiež určovať, kto môže mať prednostne aké privilégia na úkor iných vlastníkov. To je aj prípad privilégia, ktoré pridelil štát pri predaji pôdy miestnemu farmárovi. S tým nesúhlasím, človek by mal sám rozhodnúť, komu chce predať svoju pôdu.


Ako by to malo vyzerať podľa vás? Ste úplne proti akýmkoľvek privilégiám? Napríklad pri mladých farmároch existuje totiž veľký problém s prístupom k pôde, čo si vyžaduje nejaké riešenia. Štát ich zatiaľ len hľadá.
Vzhľadom na právny stav na Slovensku by malo platiť nasledujúce poradie. 1. Ústava garantuje súkromné vlastníctvo, nikto teda nemá právo rozhodovať, za koľko, kedy a na ako dlho sa majú uzatvárať obchodné, občianske, nájomné, kúpne a ďalšie zmluvy. 2. Štát má kontrolovať činnosť poľnohospodárov, to znamená trvalé udrži...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 05:32:07 - Feat.: - Title: Začína sa rozsiahla rekonštrukcia mosta v križovatke D1 a R1 pri Trnave 02 - Modified: 2024-03-25 16:19:25 - Feat.: - Title: Vedenie mesta Trnava predstaví systém regulácie parkovania na Linčianskej 03 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 04 - Modified: 2024-03-21 23:12:21 - Feat.: - Title: Bestseller odišiel, lacný e-model pribudol. Trnavská automobilka má dostať aj sedemmiestny Citroën a malý Opel 05 - Modified: 2024-03-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Veľké dopravné obmedzenia na D1 potrápia vodičov. Ako jazdiť v zúžených pruhoch?
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/dane-a-odvody, menuAlias = dane-a-odvody, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 03:31