StoryEditor

Svoju budúcu penziu si môžete overiť

13.12.2017, 23:00
Autor:
runrun
Blížite sa k dôchodkovému veku a neviete, aký bude. Alebo po škole zvažujete, či si sporiť na dôchodok už teraz. Experti pre HN radia, ako si môžete udržať životný štandard aj vo vyššom veku.

Odpovedá Michal Stuška, hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny

1. Vstup len do 35 rokov
V akom veku a s akým príjmom sa oplatí vstúpiť do druhého, sporiaceho piliera?
Do druhého piliera môže vstúpiť v zásade len mladý človek, keďže zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení je možné uzatvoriť len do dovŕšenia 35 rokov veku. Platí všeobecné pravidlo: čím dlhšie si sporíte, tým by pre vás toto sporenie malo byť výhodnejšie. Jednak preto, že ako mladší si môžete dovoliť voľbu progresívnejších investičných stratégií, ktoré pri dlhodobom horizonte prinášajú v priemere lepšie zhodnotenie vašich úspor. A rovnako preto, že sa vám do budúcnosti zhodnocujú aj doteraz dosiahnuté výnosy.

2. Nevýhodné sporenie
Pre koho je sporiaci pilier nevýhodný?
Pre ľudí s nízkymi príjmami a krátko pred dôchodkovým vekom. Osobitnou kategóriou sú osoby s nulovým vymeriavacím základom, ktoré si teda neprispievajú vôbec, avšak platia mesačné poplatky dôchodcovským správcovským spoločnostiam za predpokladu, že ich zostatok na účte nie je nula. Čo sa týka nízkeho vymeriavacieho základu alebo dokonca nulového, časť ľudí sa môže v danej situácii nachádzať iba dočasne. Ide o osoby, ktoré ešte len vstúpili na trh práce s predpokladom rastúcej kariéry či o krátkodobo nezamestnaných.

3. Dôchodky z druhého piliera
Ako sa vyplácajú penzie z druhého piliera?
Vo výplatnej fáze sa môžu poberať v rôznych formách. Základnými formami sú doživotné dôchodky – aktuálne musí sporiteľ poberať doživotný dôchodok, ak mu poisťovňa vzhľadom na výšku jeho nasporenej sumy ponúkne výplatu doživotnej anuity. Sporiteľom s malou nasporenou sumou sa vyplácajú dôchodky osobitným režimom. Priemerná výška poberaných doživotných dôchodkov je aktuálne 25 eur, minimálna 8 eur a maximálna 115,34 eura. K 31. 10. 2017 ich poberalo 829 sporiteľov. Ak je sporiteľ zabezpečený doživotne na dostatočnej úrovni a taktiež je dostatočne doživotne zabezpečený z druhého piliera, môže z časti nasporenej sumy poberať dočasný dôchodok (k spomínanému dátumu ho poberalo 14 dôchodcov v priemernej výške 84,25 eura) alebo si môže zvoliť programový výber. Zvolilo si ho k spomínanému dátumu 75 sporiteľov. Všetci sa rozhodli pre výplatu v jednej splátke: priemerná výška jednorazového výberu bola 3 883,05 eura.

4. Nízka nasporená suma
Čo v prípade, že sporiteľ nemá nasporenú dostatočnú sumu na to, aby mu poisťovňa doživotne vyplácala dôchodok?
Môže si vybrať medzi dočasným dôchodkom z druhého piliera a programovým výberom maximálne vo výške mediánu najnižších súm ponúkaných doživotných dôchodkov. Počet dôchodcov s malou nasporenou sumou, ktorí poberajú dočasný dôchodok, je 126 a priemerná výška dočasného dôchodku je 11,64 eura, minimálna 8,49 eura a maximálna 12,60 eura. Počet dôchodcov s malou nasporenou su...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/dane-a-odvody, menuAlias = dane-a-odvody, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:25