TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Poctivým podnikateľom pomôžu podľa Matoviča flexibilné odpisy majetku

02.12.2021, 15:19
Ministerstvo financií by chcelo podporiť poctivé firmy, ktoré každoročne platia normálnym spôsobom dane. Jednu možnosť prednedávnom predstavil minister financií Igor Matovič ako súčasť svojho návrhu daňovo-odvodovej reformy. Reč je o flexibilných odpisoch majetku určených pre podnikateľov.

V prípade zdaňovania firiem predstavil nedávno minister financií svoje predstavy, ktoré by mali priniesť výrazne väčšiu slobodu pre podnikateľov. „Väčšia sloboda z pohľadu podnikateľa je, samozrejme, platiť čo najmenej štátu. Preto prvý návrh je o tom, aby sme znížili daň z príjmu pre právnické osoby,“ zdôraznil Igor Matovič s tým, že navrhuje súčasnú daň vo výške 21 percent znížiť na 19 percent.

Úspora pre firmy v tomto prípade by bola 273 miliónov eur ročne. Tieto financie by mohli využiť právnické osoby podľa Matoviča napríklad na investície. S týmto návrhom priamo súvisí aj jeho ďalší bod daňovej reformy, a to flexibilné odpisy majetku na produktívne investície.

Produkcia pridanej hodnoty

„O tomto snívajú a hovoria mnohí podnikatelia, ktorí priznávajú zisk a ktorí vedia produkovať pridanú hodnotu,“ podotkol šéf rezortu financií, podľa ktorého by tieto investície nezahrňovali budovy ani osobné automobily.

Podnikateľ by však mohol odpísať z daní napríklad nakúpenú výrobnú linku alebo rôzne prostriedky, ktoré majú podporiť vyššiu produktivitu. Do nákladov, z čoho sa neplatí daň, by teda mohli firmy pripísať spomínané investície úplne novým spôsobom.

Podľa Matoviča dnešný systém je taký, že ak podnikateľ kúpi niečo v rámci investície, tak sa zaradí do odpisových skupín. Jednou možnosťou je napríklad odpisovať majetok osem rokov. „Ak investícia stála povedzme 8 miliónov eur, tak prvý rok dá podnikateľ do nákladov milión eur, druhý rok milión eur a až ôsmy rok by postupne dosiahol odpísanie ôsmich miliónov eur.“

Produktívne investície

Návrh na flexibilné odpisy majetku na produktívne investície hovorí o tom, že podnikateľ si riadne robí účtovníctvo podľa súčasných podmienok a aj zaradí danú investíciu do takzvanej odpisovej skupiny, do ktorej patrí. Následne koncom roka, ak sa slobodne rozhodne, bude si môcť presunúť tie budúce sumy určené na odpis zo základu dane.

To znamená, že bude môcť skôr odpísať viac zo základu dane, aby mohol platiť nižšiu daň. Podľa Matovičovho návrhu by takto mohli právnické osoby znížiť základ dane až o 50 percent. V tomto prípade by firmy usporili približne 200 miliónov eur ročne.

„Presnejšie by bolo povedané, že v prvom roku,“ podotkol minister financií s tým, že síce štát takto príde o časť peňazí, ale na strane druhej ich dostane neskôr. Kladom tohto návrhu, naopak, je podľa neho to, že firmy by vedeli lepšie riešiť svoje finančné záležitosti už krátko po investícii. Ako dodal, tento model dokáže pomôcť najmä poctivým firmám, ktoré priznávajú zisky.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/dane-a-odvody, menuAlias = dane-a-odvody, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:46