dane, graf, výpočtyDreamstime
StoryEditor

Za posledné tri roky má Slovensko najmenej neplatičov DPH

05.01.2018, 23:05
Autor:
redred
Na Slovensku podniká celkovo 4 413 podnikateľov, ktorí štátu neodvádzajú daň z pridanej hodnoty. Ide o najnižšie číslo za posledné tri roky. 

Na konci roku 2014 pôsobilo na slovenskom trhu evidovaných 5 207 nespoľahlivých platiteľov DPH, čo je takmer o 15 percent viac ako dnes. Dáta vychádzajú z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorá sa zaoberá poskytovaním ekonomických informácií o firmách. 

 

Pokles

Počet nespoľahlivých platiteľov DPH sa výrazne znížil aj od začiatku tohto roku, keď štátu dlhovalo takmer 5 300 podnikateľov. „Celkovo môžeme rok 2017 vnímať veľmi pozitívne. Od roku 2014 sa prvýkrát stalo, že počet neplatičov dane z pridanej hodnoty klesol pod päťtisíc. Ich počet dokonca, s malými výnimkami, kontinuálne klesal. Aktuálne sa tak na Slovensku nachádza najmenej nespoľahlivých platiteľov, odkedy naša spoločnosť tieto dáta sleduje,“ zhodnotila analytička Bisnode Petra Štěpánová. 

 

Charakteristika

Neustále platí, že najviac týchto podnikateľov má maximálne dvoch zamestnancov (1 839). Najviac neplatičov DPH pochádza z radov spoločností s ručením obmedzeným (2 987), živnostníkov (1 017) a akciových spoločností (99). Najmä v prvých dvoch prípadoch počet nespoľahlivých platiteľov klesol za pol roka v niekoľkých desiatkach. „Ide o najčastejšie využívané právne formy,“ dodala Štěpánová.

Situácia v krajoch

Pokiaľ ide o rozvrstvenie podľa krajov, najväčší počet nespoľahlivých platiteľov dane z pridanej hodnoty evidujú v Bratislavskom a Nitrianskom kraji. V oboch krajoch ide o 656 spoločností, pričom pri prvom spomínanom ide len o viac ako jedno percento zo všetkých firiem, ktoré by mali štátu DPH odvádzať. Najviac neplatičov však k polovici decembra 2017 zaznamenal Trnavský kraj, až 726, čo sú necelé štyri percentá z celkového počtu podnikateľov z daného regiónu. Najmenej ich podniká v Trenčianskom kraji (338), ide o tri percentá podnikateľov v tomto kraji. 

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/dane-a-odvody, menuAlias = dane-a-odvody, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 21:34