Za každým úspešným majiteľom reštaurácie je pracovitý tím - a ten potrebuje byť zaplatený. "Takmer 65 až 70 percent nákladov predstavujú výdavky na prácu, dane z miezd, náklady na stravu a nápoje. Zvyšná čiastka sa vzťahuje na iné náklady, ako sú priame prevádzkové výdavky, nájomné, daň atď. To platí najmä vtedy, keď sa reštaurácia práve rozbieha," hovorí Denise Stavrosová, generálna riaditeľka Primavera Ristorante v Coronade. „Času a peňazí je vždy málo, keď vlastníte reštauráciu, hlavne na začiatku. Napriek tomu ste však stále závislí od ostatných, aby ste mohli poskytovať to, čo je na podnikanie potrebné," hovorí Nino Barbalace, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Zia Gianna Caffè v Bostone.Pixabay
StoryEditor

Spôsoby uplatnenia výdavkov si zvoľte sami

06.03.2019, 23:00

Viete, že si sami môžete zvoliť, či si budete uplatňovať skutočné alebo paušálne výdavky? To, ako sa rozhodnete, určí aj spôsob ich daňovej evidencie. Ktorá forma a kedy sa viac oplatí, i to, ako sa to prejavuje v praxi, vysvetľuje účtovná poradkyňa Mária Gaspareková.

1. Udržanie príjmov
Ako sa posudzuje, čo si živnostník môže a čo nemôže dať do účtovníctva?
Daňovým výdavkom je výdavok, ktorý slúži na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. Musí byť preukázateľne vynaložený daňovníkom a zaúčtovaný v jeho účtovníctve alebo zaevidovaný v jeho evidencii. Pri rozhodovaní sa o opodstatnenosti výdavku je preto potrebné prihliadať na či...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/dane-a-odvody, menuAlias = dane-a-odvody, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:18