StoryEditor

Sceľovanie štátu má štyri základné etapy

25.08.2020, 00:00

Meškanie podpisov na zmluvách v 130 katastroch spôsobuje mrhanie odbornými kapacitami aj ohrozovanie čerpania europeňazí na pozemkové úpravy. Tvrdia to najmä geodeti a projektanti úprav. Aktuálnu situáciu vysvetľuje agrorezort aj odborníci z praxe.


Odpovedá Andrej Wallner, odbor komunikácie a marketingu, kancelária ministra, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka

1. Brzdenie sceľovania
V akom stave je momentálne rozbehnutie pozemkových úprav? Spomedzi vybraných 168 katastrálnych území sa projekty začali realizovať len v 11 z nich a stále sa, ako je známe, čaká na podpis v prípade 130 zmlúv o poskytnutí nenávratného príspevku medzi Pôdohospodárskou platobnou agentúrou a vaším ministerstvom. Stále sa na tieto podpisy len čaká?
Áno, zmluvy o nenávratnom príspevku medzi ministerstvom a agentúrou k dnešnému dňu (k 18. augustu – pozn. red.) stále nie sú podpísané. Po ich podpise a zverejnení v Centrálnom registri zmlúv okresné úrady vydajú rozhodnutia o nariadení pozemkových úprav v týchto katastrálnych územiach a pozemkové úpravy sa začnú.

2. Dolaďovanie dohôd
Čo doteraz bránilo v podpise? Oficiálny termín vytýčený ministerstvom bol 31. júl. Mohli by ste vysvetliť zabrzdenie tohto úkonu, na ktorý čakajú vlastníci, geodeti, projektanti aj samosprávy obcí?
Vzniknutá situácia nás nesmierne mrzí. V tejto chvíli sa dolaďuje konečné znenie zmlúv medzi ministerstvom pôdohospodárstva a Pôdohospodárskou platobnou agentúrou. Zainteresované strany intenzívne pracujú na vyriešení tohto problému.


3. Odlišné agendy
Môže pozastavenie podpisov na 130 zmluvách súvisieť s presúvaním europeňazí na nové ministerstvo investícií Veroniky Remišovej? Mohlo by to prípadne ovplyvniť aj čerpanie europeňazí vyčlenených na pozemkové úpravy v rámci vášho rezortu?

Vzniknutá situácia nesúvisí s presúvaní...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/dane-a-odvody, menuAlias = dane-a-odvody, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 05:23