StoryEditor

Dvadsať trikov, ako si znížiť daň

17.02.2019, 23:00
Akýkoľvek úkon či daňový výdavok, ktoré sa vyskytnú v rámci biznisu, môžu daniari pokladať za neopodstatnené.

Poviete si, podnikateľ má podnikať, nie neustále sledovať zákony, ktoré sa v oblasti daní a účtovníctva vyznačujú značnou neprehľadnosťou a zložitosťou. Na jednej strane treba súhlasiť – veď ak sa podnikateľ nebude venovať biznisu, podnikanie sa rýchlo skončí.

Avšak na druhej strane, ak nebude poznať zákonné rámce podnikania, môže sa mu ľahko stať, že uverí radám alebo úsudkom, ktoré ho budú stáť všetko, čo zarobil. A ešte bude možno vďačný, že vyviazne bez obvinenia napríklad z krátenia dane.

Veľkým odporúčaním pre každého podnikateľa je preto nevyhýbať sa úplne školeniam alebo literatúre pre podnikateľov aj z takej neobľúbenej oblasti, ako sú dane, a súčasne zabezpečovať činnosti, ktoré prekračujú jeho vedomosti kvalifikovanými osobami.

1. Krátenie dane
Podnikatelia si môžu podnikanie usporiadať tak, aby znížili svoju daňovú povinnosť. Neexistuje žiadna povinnosť podnikať spôsobom, aby sa daňový príjem štátu zvýšil. Aj dane sú nákladom a cieľ je, aby boli v súlade so skutočným stavom podnikania. Pozor však na zatajovanie príjmov, predstieranie situácií, ktoré sa nestali tak, ako sa tvrdí (fiktívne dodávky) či na manipuláciu s dokladmi. Praktiky nakupovania nákladov sú, žiaľ, častým predmetom daňových kontrol. Pri takýchto činnostiach hovoríme o podvode alebo daňovom úniku. A možno nezaškodí uviesť, že už suma od 266 eur sa môže klasifikovať ako trestný čin napríklad krátenia dane v malom rozsahu s trestnou sadzbou jeden až päť rokov.

2. Odpočítanie daňovej straty
Toto nie je žiadne nóvum, no spomeňme ho. Ak sa daňovníkovi v minulosti nie celkom darilo a mal daňovú stratu, môže ju podľa zákona o dani z príjmov odpočítať rovnomerne počas najviac štyroch za sebou nasledujúcich rokov, počnúc zdaňovacím obdobím bezprostredne nasledujúcim po tom, za ktoré sa daňová strata vykázala. To znamená, že v daňovom priznaní za rok 2018 možno odpočítať jednu štvrtinu straty roku 2014, 2015, 2016 a 2017. Pozor však, ak si firma neuplatní odpočet jednej štvrtiny daňovej straty, napríklad má v aktuálnom období stratu či nižší základ dane z minulých období, táto časť straty jej prepadne.

3. Odpisy hmotného majetku
Jedným zo spôsobov, ako neprísť o neuplatnenú štvrtinu straty, je zvýšiť základ dane tak, že sa prerušia daňové odpisy – účtovné odpisy však prerušiť nemožno. Vďaka tomu sa vykáže vyšší základ dane v aktuálnom období, ale daň sa vykompenzuje použitím straty z minulých období. Oproti nenávratnému prepadnutiu „nepoužitej“ štvrtiny straty sa o prerušené daňové odpisy neprichádza. Čas odpisovania sa predĺži o obdobie prerušenia. Súčasne zostáva vyššia daňová zostatková cena, ktorú možno použiť ako daňový výdavok pri prípadnom predaji v ďalšom roku voči príjmu z predaja. Nemusí to byť vždy výhodné. Zákon totiž ustanovuje isté typy hmotného majetku – napríklad automobily, nehnuteľnosti, pri ktorých je možné do daňových výdavkov uznať daňovú zostatkovú cenu iba do výšky príjmu ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál
menuLevel = 1, menuRoute = dane2020, menuAlias = dane2020, menuRouteLevel0 = dane2020, homepage = false
16. apríl 2024 23:25