StoryEditor

Slováci rozdrvili Wales 5:1

08.10.2006, 09:33
Autor:
SITASITA
Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila vo svojom treťom vystúpení v kvalifikácii o postup na ME 2008, keď v sobotu popoludní v krásnom slnečnom počasí zdolala v Cardiffe domáci Wales presvedčivo 5:1.

Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila vo svojom treťom vystúpení v kvalifikačnej D-skupine o postup na majstrovstvá Európy 2008, keď v sobotu popoludní v krásnom slnečnom počasí zdolala v Cardiffe domáci Wales presvedčivo 5:1. Zverenci trénera Dušana Galisa tak nielenže odčinili septembrovú prehru z Tehelného poľa v zápase s Čechmi (0:3), ale zároveň uštedrili waleskému súperovi najvyššiu prehru na domácej pôde od roku 1907 a výborne sa naladili pred stredajším štvrtým kvalifikačným duelom proti Nemcom (hrá sa o 20.45 na Tehelnom poli).
Na jednom z najmodernejších a najkrajších futbalových stánkoch na svete Millennium Stadium s kapacitou 74 500 divákov sa napokon tiesnilo len niečo menej ako tridsaťtisíc ľudí, z toho približne tisícka Slovákov prevažne žijúcich na Britských ostrovoch oblečených v národných farbách a zahalených do vlajok. "V prvom rade by som sa chcel poďakovať slovenským fanúšikom, ktorí prišli na toto stretnutie a celý čas nás perfektne povzbudzovali," znela prvá veta kormidelníka Dušana Galisa na pozápasovej tlačovej konferencii. Už niekoľko hodín pred samotným zápasom dávali priaznivci jeho výberu v okolí štadióna jasne najavo svoju prítomnosť a v trúbení a prekrikovaní v mikrosúboji s domácimi fanúšikmi jednoznačne vyhrávali. V 14. min ich prvýkrát počas cardiffského popoludnia rozveselil premiérovým gólom v najcennejšom drese Dušan Švento, ktorý do odkrytej bránky dorazil polostrelu poloprihrávku Róberta Vitteka. O necelých 20 minút viedlo Slovensko nečakane už 2:0, keď sa po chybe gólmana Jonesa nádhernou technickou strelou z približne 30 metrov prezentoval Marek Mintál a preloboval domáceho brankára. Hráči "červeného draka", ktorý je národným symbolom tejto ostrovnej krajiny, síce dokázali krásnou strelou z priameho kopu v podaní ešte len 17-ročného Balea v 37. min znížiť, už o minútu však Mintál svojím druhým presným zásahom v zápase poslal Slovákov opäť do dvojgólového vedenia. "Vedeli sme, že ak začnú domáci od začiatku diktovať tempo, budeme to mať ťažšie. Samozrejme ma teší, že som sa dvakrát strelecky presadil, ale najdôležitejšie je to, že sme vyhrali," uviedol po zápase šťastný strelec dvoch gólov Mintál. Domáci mali počas prvého polčasu síce miernu územnú prevahu, tromi fantastickými gólmi ich však "Galisova družina" zrazila na kolená. Po zmene strán sa oprávnene očakával nápor Walesu, prišiel však ďalší úder v podobe lopty v ich sieti. Po nacvičenej akcii z rohového kopu prihral Kozák kapitánovi Karhanovi, ktorý poslal loptu do pravého horného rohu Jonesovej bránky a bolo prakticky rozhodnuté. "Najskôr som chcel strieľať, potom centrovať, no a napokon z toho vzišla strela," žartovne poznamenal Karhan na margo svojho 11. reprezentačného gólu. Strelecký účet stretnutia uzavrel po krásnej akcii z protiútoku po osi Mintál - Švento jediný vysunutý slovenský hrot Róbert Vittek: "Som veľmi rád, že sme vyhrali ako mužstvo a potvrdili sme, že chceme bojovať o postup na majstrovstvá Európy. Proti Čechom sa nám to nepodarilo, no teraz sme si to vynahradili. Nikto však nečakal, že takto vysoko zvíťazíme," skonštatoval kanonier Norimbergu, ktorý sa do A-tímu SR vrátil po dvojzápasovej pauze spôsobenej zranením kolena.
Slovensko zaznamenalo v premiérovom meraní síl proti Walesu zároveň prvé víťazstvo proti ostrovnému tímu (rátajúc Anglicko, Škótsko, Írsko, Severné Írsko a Wales), keď predtým sme mali na konte tri tesné prehry (s Anglickom dvakrát 1:2 a so Severným Írskom 0:1). "Dnes som spokojný nielen s výsledkom, ale najmä s predvedenou hrou, pretože sme takmer neurobili chybu. Hráči si uvedomili, že to najdôležitejšie je reprezentovať krajinu a nie zaoberať sa rôznymi žabo-myšími vojnami. Dúfam, že tento výsledok priláka divákov do hľadiska v stredajšom zápase proti Nemcom. S výkonom každého hráča som dnes veľmi spokojný, nebudem vyzdvihovať konkrétne nikoho, futbal je totiž kolektívna hra a vždy rozhoduje výkon celého mužstva," povedal po stretnutí tréner SR Dušan Galis.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:33