StoryEditor

"Napichnutých" je čoraz viac telefónov

Na Slovensku sa odpočúva čoraz viac telefónov. Kým pred štyrmi rokmi ich odpočúvala polícia v trestnom konaní viac ako 225-krát, vlani to už bolo desaťnásobne viac.
Na Slovensku sa odpočúva čoraz viac telefónov. Kým pred štyrmi rokmi ich odpočúvala polícia v trestnom konaní viac ako 225-krát, vlani to už bolo desaťnásobne viac. Dôvod? Štát musí reagovať na zmeny charakteru trestnej činnosti, ktorá je čoraz závažnejšia a sofistikovanejšia. "Aj policajti sú vedení k tomu, aby tento prostriedok viac využívali najmä pri organizovanej a latentnej kriminalite - teda tam, kde je veľmi ťažké získať dôkazy klasickými metódami," hovorí bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor.

Medzera po ŠtB
Šéf výboru NR SR na kontrolu SIS Viliam Soboňa (ĽS-HZDS) zase tvrdí: Rastúci počet prípadov odpočúvaní len zohľadňuje vývoj kriminality - tá z roka na rok stúpa. Nezávislý poslanec Ladislav Polka si navyše myslí, že tento trend súvisí aj so znížením počtu nelegálnych odpočúvaní. "Po problémoch, ktoré mala s odpočúvaním SIS, si kompetentní uvedomili, že treba postupovať presne podľa litery zákona." Viac sa minulý rok odpočúvalo aj v tajnej službe. "Napichnutých" bolo vyše päťsto telefónov, zatiaľ čo rok pred tým to bolo len niečo viac ako tristo. Pokles, ktorý nastal v roku 2003, súvisí podľa hovorcu tajnej služby Vladimíra Šimka s odchodom 12 percent príslušníkov SIS - bývalých príslušníkov ŠtB. "Tomu sme museli prispôsobiť aj rozsah našich spravodajských aktivít." Vlani ich už dokázali nahradiť novými ľuďmi a počet odpočúvaní sa tak opäť dostal do "starých koľají". Šimko však pripúšťa, že viac sa odpočúvalo aj kvôli zisteniam o zvýšených aktivitách terorizmu a organizovaného zločinu.

Hľadá sa úplatok
Škála trestných činov, pri ktorých objasnení polícia využíva odpočúvanie, siaha od krádeží, cez podvody, vydierania, až po vraždy či nelegálnu migráciu. Silnou zbraňou sa podľa prokuratúry stalo použitie informačno-technických prostriedkov najmä v boji proti korupcii. "Záznamy z odpočúvania slúžili ako veľmi dôležitý dôkaz, že páchateľ skutočne úplatok žiadal a dohováral si s osobou, ktorá mu úplatok poskytla, technické detaily vzájomných stretnutí a ďalšie relevantné skutočnosti," uvádza sa v Správe o činnosti prokuratúry za rok 2004. Podľa Soboňu by sa odpočúvanie malo nasadiť až vtedy, keď všetky ostatné prostriedky zlyhali a dôkaz nemožno získať inak. "Odpočúvanie sa však využíva u nás unáhlene. Podozrivých sa snažia chytiť len takýmto spôsobom." Ľudia z praxe nesúhlasia. "Len čo získame poznatok, že sa niekto dopúšťa trestnej činnosti, treba nasadiť aj tieto prostriedky. Inak by sme bojovali s veternými mlynmi," reagoval pre HN Milan Hanzel z Generálnej prokuratúry SR. Aj predseda Krajského súdu v Nitre Ján Vanko vylučuje, že by sudcovia dávali súhlas na odpočúvanie neodôvodnene. "Stáva sa, že niektoré žiadosti zamietneme. Ich kvalita sa však v poslednom období dosť zlepšila."

Komplikácie na súde
Využívanie záznamu z odpočúvania môže mať aj svoje úskalia. Prokuratúra dlhodobo upozorňuje, že na usvedčenie páchateľa nestačí len doslovný prepis nahratého záznamu. Potrebná je aj expertíza, ktorá by mala potvrdiť, že hlas na zázname skutočne patrí dotyčnej osobe. "Problémom môže byť v tomto prípade získanie hlasovej vzorky podozrivého, resp. obvineného, ktorému zákon neukladá povinnosť strpieť odobratie hlasovej vzorky," pripomína prokuratúra. Tento problém sa však netýka ústavných činiteľov. "Ak ide napríklad o poslanca, ktorý by odmietol dať vzorku, použije sa nejaký jeho oficiálny prejav," dodáva Ivor. Presné číslo, koľko je u nás celkovo odpočúvaných telefónov, známe nie je. Štatistiky totiž zverejňuje iba SIS, zatiaľ čo GP SR to sleduje iba v rámci trestného konania. Veľkou neznámou zostáva, ako často využíva polícia odpočúvanie pri získavaní spravodajských informácií. "Celkový počet by bol určite niekoľkonásobne vyšší," odhaduje Ivor. Viac svetla do celej záležitosti by mala vniesť správa parlamentného výboru na kontrolu odpočúvania - ten si od kompetentných orgánov vypýtal presné údaje.

Legenda o Švajčiaroch
V rovine špekulácií zostáva aj problém s nelegálnym odpočúvaním. Exriaditeľ SIS Vladimír Mitro je presvedčený, že klasické odpočúvanie mobilných sietí u nás nefunguje. Rovnako pochybuje, že by niekto vlastnil zariadenia na nelegálne odpočúvanie telefónov. Tajná služba sa tým už však zaoberala. "Fámy boli rôzne, že sa to kupuje od nejakých Švajčiarov za 5 - 6 miliónov, ale nič také sa nepotvrdilo."

Koľko telefónov odpočúvala SIS
Rok

Mobily

Pevné linky

Spolu

2001

551 123 674

2002

503 108 611

2003

281 35 316

2004

459 46 505
Zdroj: SIS, výročné správy

Odpočúvanie v rámci trestného konania

2001

225

2002

730

2003

1 720

2004

1 970
* Z toho 531-krát Úrad špeciálnej prokuratúry
Zdroj: GP SR, správa o činnosti prokuratúry
01 - Modified: 2003-01-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hongkong musí radikálne zredukovať výdavky 02 - Modified: 2003-01-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Problémové huty DAM nevyrábajú 03 - Modified: 2003-01-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehľad domácich športových podujatí
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:44