StoryEditor

Vláda mlčí, strany hrajú sólo

15.11.2005, 23:00
Zlepšenie reforiem a dokončenie agendy jednotlivých rezortov. To sú zámery koaličných strán, ktoré chcú presadiť ešte do konca volebného obdobia. SMK, KDH a skupina Ľubomíra Lintnera už nehovoria priamo o dolaďovaní reforiem, sústrediť sa chcú najmä na presadenie zákonov, ktoré pochádzajú z dielne ich ministrov.

Zlepšenie reforiem a dokončenie agendy jednotlivých rezortov. To sú zámery koaličných strán, ktoré chcú presadiť ešte do konca volebného obdobia. SMK, KDH a skupina Ľubomíra Lintnera už nehovoria priamo o dolaďovaní reforiem, sústrediť sa chcú najmä na presadenie zákonov, ktoré pochádzajú z dielne ich ministrov. Korekcie reformných zákonov tak zostávajú najmä prioritou SDKÚ, ktorá konkrétne predstavy zatiaľ tají. Po skončení včerajšieho rokovania Koaličnej rady ich nechcel špecifikovať ani predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda. "Najskôr chceme nájsť zhodu v koalícii." Viac by sme sa mali od vládnych lídrov dozvedieť až na budúci týždeň.
Dzurindova únia pritom opravy v reformách už odštartovala, väčšinou v réžii rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny. Nová ministerka Iveta Radičová už krátko po nástupe do funkcie zmenila viaceré návrhy svojho predchodcu Ľudovíta Kaníka. Dotkli sa predovšetkým oblasti sociálnych dávok a služieb zamestnanosti. Podľa analytikov sa SDKÚ snaží takto osloviť aj voličov, ktorí na systémové zmeny najviac doplatili. "Pre občanov je to atraktívna téma, každého totiž zaujíma obsah peňaženky," vysvetľuje politológ Peter Horváth. Ako doplnil, ak sa podarí zlepšiť ekonomickú situáciu ľudí, únii to môže pomôcť zmierniť prípadné politické straty.
Sociológ Pavol Marchevský neočakáva, že by tieto kroky mohli mať výraznejší vplyv na zmenu preferencií SDKÚ. Táto strana si podľa neho zle interpretuje pokles voličskej podpory. "Nemyslím si, že súvisí s dosahom reforiem, ich voliči totiž pochádzajú z vyšších príjmových skupín." Marchevský má preto pre úniu trochu iný odkaz: Viac sa zamerať na vyvrátenie názorov, že je iba združením lobistov a obchodných firiem.

Recept na úspešných ministrov
Na rozdiel od SDKÚ sa ostatné koaličné objekty mienia sústrediť na svoju agendu, ktorá s ekonomickými a sociálnymi reformami až tak nesúvisí. Zostávajúci čas do volieb chcú využiť na presadenie zákonov, ktoré vyplývajú z priorít toho-ktorého "vlastného" ministra. Pre KDH to bude znamenať dôraz na nový zákon o športe a reformu výchovy a vzdelávania (tzv. školský zákon). Obidva legislatívne zámery spadajú pod kresťansko-demokratického ministra Martina Fronca.
Minister výstavby a regionálneho rozvoja László Gyurovszky sa môže spoľahnúť na zvýšený tlak svojej SMK, ktorá chce presadiť na pôde vládneho kabinetu projekt zatepľovania bytov. Ministra hospodárstva Jirka Malchárka podporí poslanecký klub ANO pod vedením Lintnera pri pretláčaní zákonov, ktoré bezprostredne súvisia s prípravou priemyselných parkov. Šéfovi rezortu kultúry Františkovi Tóthovi poskytne tá istá politická skupina krytie pri presadzovaní nového tlačového zákona. Politológ vníma stranícke priority pragmaticky. "Chcú prezentovať svojich nominantov ako úspešných ministrov s konkrétnymi výsledkami," poznamenal Horváth.

Zmluva bez dohody
Na všetkom sa vládne strany s najväčšou pravdepodobnosťou nedohodnú. Očakávaným "kameňom úrazu" sa tak stane zmluva o výhrade svedomia, ktorú chcú kresťanskí demokrati predložiť do NR SR. Dzurinda verí, že ak sa objaví téma, na ktorej nebude všeobecná dohoda v koalícii, nikto ju nebude nasilu pretláčať. "Neviem, prečo by táto otázka mala vyvolávať napätie, kedže je súčasťou programu vlády. Aj premiérovi by malo záležať na jeho plnení," reagoval predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik. Politológ Horváth očakáva, že kresťanskí demokrati tento návrh predložia aj napriek nedohode v koalícii. "V čase začínajúceho predvolebného boja musia viac pozerať na svojich voličov, ako na názory partnerov." Podľa neho KDH nemusí ísť ani tak o reálne presadenie zmluvy, ako skôr o demonštráciu principiálnosti.

Ďalšie zámery v straníckej réžii
KDH:
- zabezpečenie schengenskej hranice s Ukrajinou
SMK:
- doriešenie problémov súvisiacich s pozemkovými úpravami
- stanovenie minimálneho dôchodku
Lintnerova skupina:
- návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia
- návrh zákona o koncesionárskych poplatkoch
- zdravotnícke zákony
SDKÚ:
- zmeny v sociálnej oblasti
- strana zatiaľ odmieta svoje návrhy konkretizovať, údajne však pripravila najväčší balík návrhov
Zdroj: HN

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:43