StoryEditor

Opozícia sa spojila, KDH a SMK stále ustupujú

28.09.2005, 00:00
Téma predčasných parlamentných volieb sa po včerajšku stala opäť aktuálnou. Opozičné strany sa predbežne dohodli na tom, že sa zjednotia na spoločnom termíne predčasných volieb.

Téma predčasných parlamentných volieb sa po včerajšku stala opäť aktuálnou. Opozičné strany sa predbežne dohodli na tom, že sa zjednotia na spoločnom termíne predčasných volieb. Mal by ním byť 8. apríl budúceho roku. Podľa šéfa ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara zatiaľ opozícia disponuje 72 poslaneckými hlasmi. Ak by sa k nej pridali vládne SMK a KDH, ktoré hovoria o predčasných voľbách ako o najlepšom riešení súčasnej politickej situácie, návrh by mohol v parlamente uspieť - získal by podporu až 107 poslancov. Ako zareagujú poslanci? Jednotná odpoveď zatiaľ neexistuje v koalícii a ani v samotnej opozícii.
Včera, dnes a zajtra
Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar ešte pred časom ubezpečoval, že jeho poslanci nezdvihnú ruky za iný ako júnový termín. Podpredseda strany Milan Urbáni naznačil, že postoj zmenili pod tlakom zvonka. "Niektoré strany sa priživovali na koaličnej kríze, tak nech teraz ukážu, či to s predčasnými voľbami mysleli naozaj vážne." KDH a SMK reagovali zhodne: predčasné voľby nepodporíme, pretože nechceme rozbíjať koalíciu a porušovať koaličnú zmluvu. "Pokiaľ by to tak naši partneri nevnímali, situácia by bola iná," doplnil predseda SMK Béla Bugár. Zatiaľ sa teda opozícia nemôže na nich spoliehať, pričom KDH si necháva ešte otvorené zadné dvere. Pokiaľ sa zablokuje NR SR alebo potvrdí korupcia prestupujúcich poslancov, kresťanskí demokrati okamžite koalíciu opustia a podporia predčasné voľby.
Napätie v stranách
KDH a ani SMK však nie sú k podpore návrhu na predčasné voľby úplne jednotné. Podpredseda SMK Miklós Duray pre HN vyhlásil - budem presadzovať, aby sme návrh opozície podporili. "Je pre nás dôležitejšia stabilita štátu, alebo koaličná zmluva? Ja hovorím, že stabilita štátu." Úplne jasno nemá ani KDH, časť poslancov je pripravená podporiť iniciatívu opozície. Napríklad Peter Muránsky to však podmieňuje spoločným postupom s SMK. V opačnom prípade by podporu predčasným voľbám považoval za nelogickú. Ako doplnil, predčasné voľby schvaľuje väčšina poslancov hnutia.
Odpoveď voličov
Čakajú jeden na druhého, hodnotí rozporuplné postoje v SMK a KDH politológ Grigorij Mesežnikov. Zároveň očakáva, že len čo sa vnútri týchto strán dohodne jeden oficiálny názor, budú navonok vystupovať jednotne. Rozdielne môžu vnímať zmeny postojov oboch strán ich voliči. Podľa Mesežnikova sa najmä KDH dostalo pod tlak svojich deklarácií. "Z hľadiska vnímania verejnej mienky môže byť pre nich riskantné, že nie sú konzistentní." Naopak, SMK sa lavírovania až tak báť nemusí. "Ich voličská základňa sa riadi inými pravidlami - funguje na etnickom princípe."
Čakanie na dohodu
Dohoda v opozícii zatiaľ nie je definitívna. Návrh zákona na skrátenie volebného obdobia už predložili dve strany - ĽS-HZDS (júnový termín) a KSS (marcový termín). Zatiaľ čo ľudová strana už mieni pôvodný termín posunúť na apríl, komunisti nemienia svoj návrh stiahnuť. Šéf KSS Jozef Ševc chce mať totiž záruku, že pozmeňovací návrh ĽS-HZDS prejde. "Nech národ uvidí, že sme za predčasné voľby." Napriek tomu pripustil dohodu o jednotnom termíne.

Ako by mohlo dopadnúť hlasovanie o predčasných voľbách v apríli:
Podporili by ich:
Smer-SD: 27 poslancov, ĽS-HZDS: 22 poslancov, KSS: 9 poslancov, SF-HZD: 9 poslancov, Ruskova ANO: 4 poslanci, nezávislí: Ivan Hopta, Ján Mikolaj, Gustáv Krajči, podporu zvažuje aj Robert Nemcsics.
Spolu: 75
Nepodporili by ich: SDKÚ: 23 poslancov, SMK: 20 poslancov, KDH: 15 poslancov, Lintnerov klub: 10 poslancov + Karol Džupa a Eduard Kolesár, nezávislí: Ladislav Polka, Miroslav Abelovský, Ján Gabriel (?), Alexej Ivanko, Ivan Šimko (?)
Spolu: 75
Pozn. Na schválenie predčasných volieb je potrebných minimálne 90 hlasov poslancov

01 - Modified: 2003-01-23 23:46:46 - Feat.: 0 - Title: Platy hráčov v NHL sú úplne prehnané
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:22