StoryEditor

Zákon o dani z príjmov pod tlakom noviel

22.06.2004, 00:00
Zákon o dani z príjmov, ktorý platí iba šesť mesiacov čaká pravdepodobne niekoľko zmien. V parlamente sa v týchto dňoch hovorí o troch novelách, ministerstvo financií pritom súhlasí iba s tou z dielne Igora Šulaja (Smer).

Zákon o dani z príjmov, ktorý platí iba šesť mesiacov, čaká pravdepodobne niekoľko zmien. V parlamente sa v týchto dňoch hovorí o troch novelách, ministerstvo financií pritom súhlasí iba návrhom Igora Šulaja zo Smeru. Asi nedopatrením sa totiž do zákona dostalo retroaktívne zdaňovanie výnosov z úrokov hypotekárnych záložných listov emitovaných do konca minulého roka. Predchádzajúci zákon ich totiž od dane oslobodzoval a podľa Šulaja tým štát podporoval stavebníctvo ako hybnú silu ekonomiky. Ministerstvo financií podľa hovorcu Petra Papanka nebude túto zmenu blokovať, pretože existujú racionálne argumenty v prospech novely. "Pri obchodovaní hypotekárnych záložných listov nebola totiž v minulosti výška dane zahrnutá do cenových podmienok predaja," konštatuje Šulaj. Dodatočné zdanenie by teda mohlo podľa neho spôsobiť investorom straty, keďže nemohli predpokladať zmenu v systéme zdaňovania. Nepriaznivú situáciu by napokon mohli riešiť súdnou cestou a žiadať od štátu náhradu škody. "A keďže niektoré oslobodenia ostali v platnosti, predpokladám, že v tomto prípade ide iba o metodickú nejasnosť," dodáva Šulaj.
Rezort financií však zásadne odmieta zmeny, ktoré v prospech živnostníkov prinášajú poslanci Jirko Malchárek z ANO a opäť Igor Šulaj spolu s Janou Laššákovou a Milanom Murgašom -- všetci zo Smeru podporujúci pracujúcich dôchodcov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:39