StoryEditor

V Bratislave sa schádzajú lídri svetových veľmocí

23.02.2005, 23:00
Lídri dvoch veľmocí, americký prezident George W. Bush a ruský prezident Vladimir Putin, sa dnes popoludní zídu na bratislavskom hrade, kde budú rokovať o pálčivých otázkach ruskej vnútornej politiky, zahraničnopolitických problémoch a bilaterálnych vzťahoch.

Moskva a Washington počas summitu podpíšu zmluvu o kontrole prenosných protileteckých rakiet typu zem - vzduch. Obe veľmoci sa tak budú navzájom informovať o obchodovaní s protilietadlovými strelami odpaľovanými z ramena - ako sú americký Stinger či ruská Igla. Pôvodne sa plánovalo, že prezidenti budú rokovať štyri hodiny, no nakoniec by to malo byť o hodinu a pol menej.
Americký prezident vo svojom Air Force One do Bratislavy priletel včera večer, jeho ruský kolega pricestuje dnes dopoludnia. Ešte pred summitom vystúpi Bush so 45-minútovým prejavom na Hviezdoslavovom námestí. Deň však začne rokovaniami s prezidentom Ivanom Gašparovičom a premiérom Mikulášom Dzurindom.

"Rusko problémom pre USA a pre svet"
Americkí odborníci sú presvedčení, že Bush musí otvoriť aj otázku centralizácie moci Kremľa. "Vývoj v Rusku by nás mal veľmi znepokojovať. Najmä erózia demokratických inštitúcií, kroky Putina ohľadne koncentrácie moci. Jeho administratíve dominujú bývalí agenti KGB, potláča slobodnú tlač, vyvlastňuje majetok súkromných vlastníkov, niektorý je aj vo vlastníctve Američanov. Dúfam, že prezident mu povie, že v Rusku tieto problémy existujú. Navyše, ruská intervencia na Ukrajine, ktorá mala ovplyvniť výsledky volieb, pripomínala správanie Sovietskeho zväzu," povedal HN washingtonský insider, bývalý predstaviteľ Pentagónu Richard Perle. "Rusko sa stáva veľmi vážnym problémom pre Ameriku, ale aj pre medzinárodné spoločenstvo," dodal (rozhovor prinášame na s. 2).

Oceňujú slovenské zmeny
Historicky prvej návšteve amerického prezidenta u nás a summitu Bush - Putin venujú pozornosť aj prestížne zahraničné médiá. Americký časopis Newsweek vo svojom internetovom vydaní napísal, že "stretnutie podčiarkuje, ako veľmi sa zmenilo kedysi špinavé a opustené mesto". "Na rozdiel od, napríklad, dobre zachovalej českej metropoly, väčšina historických budov bola komunistickými vládcami surovo zrovnaná so zemou a mesto zostalo zašlé a špinavé. No posledné roky priniesli enormné zmeny. Dnes sú ulice Bratislavy živé a kaviarne plné hostí," napísal Newsweek a dodal, že Slováci by si želali, aby si vo svete už neplietli Slovensko so Slovinskom. Tomu však príliš nepomohlo nedávne vydanie amerického denníka USA Today, ktoré na mape ako Slovensko označilo práve územie Slovinska.

Poučenie pre lídrov
"Obom lídrom by sa oplatilo bližšie si pozrieť hostiteľskú krajinu," napísal včera nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). "Mohli by si zobrať poučenie pre svoju hospodársku politiku z pozoruhodného vzostupu Slovenska zo socialistického zaostávania k najlepším medzi reformátormi... Kto hľadá vhodné miesto na investovanie, Slovensko pozná dobre," napísal FAZ. "Pre túto maličkú krajinu je to vcelku veľká vec," hodnotí americká agentúra AP. Britská Reuters však podotkla, že Bush uvidí iba jednu stranu slovenského zázraku bez obrazu negatívnych dôsledkov reforiem.

01 - Modified: 2002-12-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najväčšie kauzy uplynulého desaťročia 02 - Modified: 2002-12-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vážnu krízu sme nezažili 03 - Modified: 2002-12-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HZDS je imperiálna strana
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:50