StoryEditor

Pre slovenské chemické firmy je návrh REACH neprijateľný

04.12.2006, 14:00
Autor:
SITASITA
Pre slovenské chemické firmy je kompromisný návrh normy o jednotnej registrácii, hodnotení a autorizácii chemických látok REACH neprijateľný. Uviedol to prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu Roman Karlubík.

Pre slovenské chemické firmy je kompromisný návrh normy o jednotnej registrácii, hodnotení a autorizácii chemických látok (REACH) neprijateľný. Uviedol to prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) Roman Karlubík. "V tejto podobe by priniesol vysoké dodatočné náklady a časovú tieseň pre závažné zmeny v technológiách výrob," dodal R. Karlubík. Podľa návrhu REACH budú chemické látky vyrábané a dovážané v množstve presahujúcom jednu tonu ročne podliehať povinnej certifikácii.
ZCHFP víta a podporuje v rámci kľúčových návrhov dohodu o predĺžení obdobia pre registráciu látok o šesť mesiacov v objeme výroby nad 1 000 ton za rok a o predĺžení obdobia ochrany údajov pre registrantov z 10 na 12 rokov. V rámci autorizácie budú musieť producenti predložiť časový pán náhrady nebezpečnej látky bezpečnejšou alternatívou. "Tam, kde takáto možnosť nie je dostupná, budú výrobcovia nútení predložiť plán výskumu a vývoja bezpečnejšej možnosti, čo prinesie finančný a časový tlak na výrobcov," skonštatoval Karlubík. Pre slovenské chemické firmy REACH znamená podľa neho zvýšenie nákladov na úrovni 1,5 až 2 mld. Sk, čo predstavuje približne ich ročný hrubý zisk. Podľa Karlubíka bude zväz pokračovať vo svojich aktivitách a bude naďalej kontaktovať a informovať poslancov Európskeho parlamentu (EP) o svojich postojoch k REACH.
Návrh normy o jednotnej registrácii, hodnotení a autorizácii chemických látok REACH by mal vstúpiť do platnosti v apríli budúceho roka, ešte pred tým ho však musí schváliť plénum EP a lídri členských štátov únie. Experti z členských krajín únie a predstavitelia Európskeho parlamentu sa pritom v piatok dohodli na konečnom znení návrhu zjednotenej európskej legislatívy pre chemické látky. REACH umožní jednotnú centrálnu registráciu vyše 30 tis. chemikálií, ktoré sú vyrábané alebo dovážané do Európskej únie. V prípade nebezpečných alebo potenciálne nebezpečných chemikálií bude systém REACH vyžadovať ich testovanie a následné schválenie. Práve v oblasti nebezpečných chemikálií sa rokovania takmer zastavili. Časť rokujúcich chcela úplne zakázať nebezpečné chemikálie v prípade, že za ne existuje bezpečnejšia náhrada, pričom druhá skupina presadzovala používanie nebezpečných chemikálií za splnenia prísnych bezpečnostných podmienok.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 02:14